Autor textu: Školské.sk
27.09.2019

Najlepšou praxou je vlastné podnikanie 

Študenti sa ho však boja.

Foto: Samsung - Tvoja šanca

Bratislava 27.09.2019 (Skolske.sk)

Po vlastnom podnikaní túži mnoho ľudí, študentov nevynímajúc. Skutočne sa ich však k tomuto kroku odhodlá len pár. Biznis je pre mladých ľudí veľká neznáma a nechcú riskovať. Akýkoľvek samostatný projekt už v priebehu štúdia, aj ten nevydarený, je pritom podľa kariérnych poradcov cennou praxou.
 

„Vlastné podnikanie je skúsenosť, ktorá je porovnateľná s niekoľkými teoretickými kurzami. Študent sa môže priamo realizovať v odbore, ktorý ho zaujíma, a nestrácať čas na brigádach. Ešte čerstvú teóriu zo školy jednoduchšie prepojí s reálnymi pracovnými prípadmi. Naučí sa efektívne komunikovať s klientmi, riadiť zákazky, čas, ľudí. Pochopí a osvojí si zručnosti, ktoré bude zúročovať celý svoj profesijný život. A pokiaľ by sa podnikanie nepodarilo, ako študent si včas premyslí, kam chce smerovať, či mu viac sedia vlastné projekty, alebo kariéra zamestnanca.

Popísala Petra Drahoňovská, koučka znevýhodnených mladých ľudí v projekte Samsung Tvoja šanca.
 
V pilotnom ročníku projektu rozbehol svoje podnikanie ani nie 18-ročný Ľuboš. Projekt individuálneho doučovania Päťky do koša riadil 18 mesiacov. „Chcel som robiť niečo, čo by ma bavilo, a byť finančne nezávislý od rodičov. Impulzom pre vlastné podnikanie bola aj zlá skúsenosť s pani vedúcou na jednej z brigád. Nemal som o podnikaní žiadne predstavy, ale keď som začínal viesť tím ľudí, pocit z neznámeho bol celkom návyková dávka adrenalínu. Vzrušovala ma a zároveň napĺňala obavami. Budú klienti spokojní s lektormi? Budú lektori spokojní s mojim komunikovaním? Odídu odo mňa? Podvádzajú ma? Množstvo otázok a na väčšinu nebolo možné získať odpovede,“ spomínal Ľuboš na svoje začiatky. Bolo to hektické podnikanie a taktiež kvôli zdravotným dôvodom sa rozhodol sľubne rozbehnutý biznis pred štvrť rokom ukončiť. Zostal však sebavedomejší a pripravený realizovať ďalšie plány.
 

Nevnímam sa ani ako podnikateľ. Len som viedol partiu ľudí, z ktorých niekto získaval skúsenosti popri vysokoškolskom štúdiu, niekto zisťoval, či by ho bavilo byť učiteľom, a niekto to robil pre peniaze. Projektom som žil. Najhoršie pre mňa asi bolo priznať si, že v takom tempe, v akom som projekt viedol, nemôžem dlhodobo pokračovať. Už dlhšiu dobu sa ale chcem zase do niečoho pustiť, možno zase znovu rozbehnúť to, čo bolo pozastavené, tentokrát trošku inak.


Obava z neúspechu je hlavným dôvodom, prečo študenti s podnikaním radšej ani nezačnú. „Naštartovanie vlastného podnikania pripomína prácu so strachom. Všetci o tom vedia, ale mnoho ľudí sa bojí. Je to však dobrá cesta, ako sa aj inak pripraviť na svet práce v blízkej budúcnosti, ktorého mottom bude zmena, príležitosť a neistota. Z mojej skúsenosti vidím, že práca vo firmách už dávno nie je o istote a stabilite. Podnikanie nás môže pripraviť na spôsob práce, ktorý zmení uvažovanie ľudí o sebe a o práci,“ myslí si psychológ projektu Samsung Tvoja šanca Valery Senichev. „Na podnikanie čisto kognitívne má veľa ľudí, ale na zvládanie stresu a neistoty s tým spojenej už nie je každý tak stavaný. Vďaka vlastným projektom popri škole študent rýchlo zistí, či na to stačí, prípadne sa k biznisu vráti neskôr a začne ‚inteligentnejšie‘. Aj s nevydareným vlastným projektom sú takto aktívni študenti zaujímaví pre potenciálnych zamestnávateľov, ktorí môžu oceniť ich odvahu a skúsenosti,“ dodal Valery Senichev.
  

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]