Autor textu: Vladimír Bačišin
12.09.2019

Abeceda ekonomiky – verejné financie

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 12.09.2019 (Skolske.sk)

Verejné financie - systém tvorby a využívania finančných prostriedkov určených na podporu činnosti štátnych a samosprávnych inštitúcií. Verejné financie zahŕňajú štátny rozpočet a komunálne rozpočty, poistné fondy pre oblasť zdravotníctva, sociálneho a dôchodkového zabezpečenia, či fondov s inými cieľmi.

Základný rozdiel medzi verejnými a súkromnými financiami je ten, že verejné financie sú zhromažďované ako povinné platby, využívané na realizáciu verejných potrieb.
Verejné financie je odbor v ekonómii, ktorý sa zaoberá úlohou vlády v ekonomike. Posudzuje vládne príjmy a vládne výdavky verejných orgánov,  a úpravu jedného alebo druhého tak, aby sa dosiahli želané účinky a zabránilo sa nežiaducim účinkom.

Úlohou verejných financií je posúdiť ako môže vláda efektívne rozdeliť peniaze, ako sa rozdeľujú verejné financie a ako sa dosiahne stabilizácia ekonomiky.

Cez verejné financie sa do praxe dostávajú verejné politiky. Napríklad verejnou politikou je presadiť to, že rodičia detí nebudú platiť za obedy. Z verejných peňazí sa prispieva na túto verejnú politiku. Zo štátneho rozpočtu sa platia peniaze na potraviny, z komunálneho rozpočtu sa hradia iné náklady, ako sú vybavenie kuchyne, či mzdy kuchárok.

Od verejných financií je závislé to čo môžu a nemôžu robiť politici. Ak sa ekonomike darí, politici majú v porovnaní s predchádzajúcimi obdobiami viac peňazí a môžu financovať viac oblastí, ale zväčšiť výdavky verejných financií.

Americký ekonóm Wlliam Niskanen spája spôsoby financovania s formami moci v štáte. Napísal knihu s názvom, ktorý hovorí sám za seba: Autokratický, demokratický a optimálny model vládnutia: rozpočtové riešenia a ekonomické výsledky.  Vysvetlil v nej prečo je pre financovanie najvhodnejší model demokratického hlasovania.
​​​​​​​
Zároveň poukázal na to, že verejné financie neovplyvňujú úradníci na ministerstvách, ale politici.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]