Autor textu: Školské.sk
23.09.2019

Košice: UPJŠ - budúca zelená univerzita v budúcom zelenom meste 

Chce byť lídrom nielen v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu.

Foto: UPJŠ

Bratislava 23.09.2019 (Skolske.sk)


Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach má ambície byť lídrom nielen v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu, ale aj v starostlivosti o životné prostredie. Prioritou UPJŠ v Košiciach je okrem stavebných projektov na znižovanie energetickej náročnosti aj znižovanie emisií produkovaných autami. Preto od júla 2019 spustila univerzita skúšobnú prevádzku e-kolobežiek pre zamestnancov na presuny medzi areálmi, čím sa prihlásila k trendom Ministerstva hospodárstva SR v súvislosti s podporou elektromobility. V súčasnosti v spolupráci s košickou samosprávou a ďalšími spoločnosťami prebieha analýza vhodnosti umiestnenia nabíjacích staníc e-bicyklov, e-kolobežiek, e-skútrov a e-automobilov v univerzitných areáloch. V priestoroch univerzity sú tiež umiestnené zberné nádoby na separovaný odpad, na obnosené šatstvo, textílie či batérie, ako aj zberné systémy na zadržanie zrážkovej vody (napr. nádrže - podzemné alebo povrchové - za účelom využitia zrážkovej vody na vytváranie vodných prvkov či na polievanie zelene). Univerzita taktiež prispieva k minimalizácii používania jednorázových plastov v priestoroch Študentských domovov a jedálni, ako aj ďalších univerzitných priestorov. Zároveň patrí UPJŠ v Košiciach k priekopníkom v používaní prvkov e-govermentu a odbúravaní papierovej agendy.

Navyše, na univerzite pôsobí viacero vedeckých tímov, ktoré priamo realizujú, či už u nás doma, ale aj v zahraničí výskum zameraný na dopady zmien klímy na prírodné ekosystémy a ľudskú spoločnosť, alebo sa zúčastňujú  environmentálneho výskumu spojeného s touto problematikou. V blízkej budúcnosti plánuje UPJŠ v Košiciach zakúpiť e-bicykle, e-skútre a e-automobil; zaviesť skúšobnú prevádzku prístrojov na vodu (pokročilá technológia čistenia vody filtráciou a zároveň UV zariadením, ktorá zabezpečí postupné znižovanie používania minerálnych vôd v plastových fľašiach - od 1.10.2019); nahradiť jednorazové plastové poháre pri univerzitných akciách pohármi z ekologických a recyklovateľných materiálov, vysadiť v rámci 60. výročia UPJŠ šesťdesiat nových stromov a mnohé ďalšie eco-friendly aktivity.

K zvráteniu negatívnych trendov vo vývoji životného prostredia alebo aspoň k ich zmierneniu možno podniknúť malé i veľké kroky. Tie (zdanlivo) malé sa týkajú nášho každodenného života: hospodárenie s vodou, potravinami, odpadom, spôsob dopravy a jej intenzita, ako aj mnoho ďalších aspektov prispievajúcich do témy klimatických zmien pozitívne alebo negatívne. Voľba medzi skromnosťou a citlivým prístupom k prírode na jednej strane a konzumom v zmysle “za moje peniaze môžem všetko” na strane druhej sa týka každého. Nezastupiteľnú úlohu majú aj záujem o prostredie, v ktorom žijeme či environmentálne ladené komunitné aktivity a aktivity na pracovisku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]