Autor textu: TASR
16.09.2019

Autor oceňovaných poviedok a románov Pavol Rankov má 55 rokov

Prvý román Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) vydal v roku 2008.

Foto: TASR

Poprad/Bratislava 16.09.2019 (TASR)

Spisovateľ Pavol Rankov zaujal čitateľov a literárnu kritiku už svojou debutovou zbierkou poviedok S odstupom času, za ktorú získal Cenu Ivana Kraska. Oceňovaný a prekladaný prozaik, ale aj dlhoročný vysokoškolský pedagóg bude mať v pondelok 16. septembra 55 rokov.

      "Rankovova tvorivá metóda má čosi spoločné s vynálezectvom. Už samotná téma je vždy zvláštna, hoci navonok a spočiatku celkom bežná. Autor ju však rozvíja do bizarnosti, neskutočnosti, nadskutočnosti, takže v jeho poviedkach sa dejú neuveriteľné veci. Kniha S odstupom času pôsobí ako súhrn dokonale premyslených hlavolamov, v ktorých sa ponúkajú najrozličnejšie riešenia a výklady," povedal literárny kritik, prekladateľ a esejista Jozef Bžoch.

      Dnes už pevne etablovaný autor v slovenskej literatúre prešiel postupne od poviedok aj k rozsiahlejším literárnym formám. Svojim románmi Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy), Matky či Legenda o jazyku potvrdil, že patrí k popredným súčasným slovenským prozaikom.

      Pavol Rankov sa narodil 16. septembra 1964 v Poprade. Maturoval na gymnáziu v Bratislave. V štúdiu pokračoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, kde absolvoval odbor knihoveda. Po štúdiách pracoval ako metodik Slovenskej národnej knižnice v Martine a v bratislavskej Slovenskej pedagogickej knižnici. Od roku 1993 pôsobí na Katedre knihovedy a vedeckých informácií Filozofickej fakulty UK, kde sa okrem pedagogickej činnosti venuje koncepciám a teóriám z oblasti masmédií, reklamy, informačných technológií a kultúry.

      Prvú vážnejšiu poviedku napísal počas vojenčiny a vyšla v roku 1991 v časopise pre začínajúcich autorov Dotyky. O štyri roky neskôr už knižne debutoval poviedkovou knihou S odstupom času (1995). Rankovov debut si získal čitateľov, aj kritiku. Za knihu dostal v roku 1995 Cenu Ivana Kraska.
      Po úspešnej knižnej prvotine sa Pavol Rankov v roku 2001 predstavil ďalšou zbierkou poviedok My a oni/Oni a my. Poviedky inšpirované magickým realizmom či literárnou fantastikou opäť zaujali originálnou a prekvapivou pointou. Zmysel pre tajomnosť, exotiku, mystifikáciu a originálne pointy potvrdil aj v nasledujúcej zbierke poviedok V tesnej blízkosti z roku 2004.

      Prvý román Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy) vydal v roku 2008. V románe z obdobia rokov 1938 až 1968 prerozprával príbeh troch kamarátov bojujúcich o lásku jednej ženy. Ich individuálne osudy sa odohrávajú na pozadí historických udalostí ako napríklad Mníchovská dohoda, viedenská arbitráž, druhá svetová vojna, protižidovské zákony, nemecká okupácia, februárové udalosti z roku 1948, alebo politické procesy päťdesiatych rokov či okupácia Československa z augusta 1968. Román ako divadelnú  hru uviedli Činohra Slovenského národného divadla (SND) a pražské Divadlo v Dlouhé.

      Aj druhý Rankovov román Matky z roku 2011 sa stal predlohou divadelnej hry, ktorú trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) uviedlo 28. septembra 2019 v predvečer osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP). "Mám z inscenácie hlboký zážitok, veľa vecí, ktoré mne pri písaní Matiek ani na um neprišlo, sa mi osvetlili. Som veľmi spokojný," povedal po premiére hry Pavol Rankov.

      Tretiemu Rankovovmu románu Miesta, čo nie sú na mape (2017) predchádzala zbierka poviedok Na druhej strane (2013). V roku 2018 vydal štvrtý román Legenda o jazyku, v ktorom sa opäť venuje aj československým dejinám 20. storočia. Dej sa odohráva období totality a v texte sa prelínajú historické fakty s fikciou. Osobitné miesto v románe zaujíma aj stredoveká legenda o ukrytom jazyku Jána Nepomuckého.

      Rankovove prózy sú preložené nielen do maďarského, poľského, slovinského, nemeckého, českého jazyka, ale aj do arabčiny.

      Je tiež autorom teoretických monografií Masová komunikácia, masmédiá a informačná spoločnosť (2002) a Informačná spoločnosť (2006).
​​​​​​​
      Za svoju tvorbu získal domáce i zahraničné ocenenia. Okrem už spomínanej Ceny Ivana Krasku aj Premio Letterario Internazionale Jean Monnet (1997), Cenu denníka SME v literárnej súťaži Poviedka 2001, Cenu Európskej únie za literatúru (2009), Prémiu Literárneho fondu za pôvodnú literárnu tvorbu za rok 2011 za prózu Matky a v roku 2014 Stredoeurópsku cenu Angelus za poľský preklad románu Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy).

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]