Autor textu: Mária Tarišková
28.04.2020

Netradičné domáce zvieratko? Chovajte s deťmi slimáky

Chcete deťom kúpiť domáce zvieratko, ktorého chov zvládnu aj tí najmenší? Čo tak skúsiť slimáka? Je malý, pokojný a nevyžaduje prechádzky tri krát za deň.

Foto: TASR/AP

Bratislava 28.04.2020 (Skolske.sk/OTS)

Slimáky sú prirodzenou súčasťou prírody a aj Slovensko je domovom mnohých druhov. Najznámejší je slimák záhradný, ktorý je zároveň najväčším voľne žijúcim suchozemským slimákom. Naopak najmenším ulitníkom u nás je bodôčka nebadaná, ktorá dorastá maximálne do veľkosti jeden a pol milimetra.
​​​​​​​
Prirodzené prostredie slimákov je všade tam, kde je vlhko a dostatok vápnika. Hojne žijú v listnatých lesoch, naopak v ihličnatých by sme slimáky hľadali len ťažko. Ihličie pre ne nie je vhodné ani ako potrava, ani ako podklad na lezenie.

Slimáky chované v teráriách

Pre chov v teráriu si môžete vybrať rôzne druhy slimákov. Medzi najväčšie druhy patria africké achatiny, ktoré dorastajú do veľkosti 20 cm. Pre deti je najvhodnejší slimák africký, ktorý dorastá do veľkosti dlane dospelého človeka.
​​​​​​​
Africké slimáky sú nenáročné na chov a sú vhodné už pre deti predškolského veku. Deti sa naučia, ako sa starať o zvieratko, ako ho pravidelne kŕmiť a čistiť terárium alebo klietku. Navyše, ak slimáka cez leto vezmú na “prechádzku” niekde na trávnik, určite im neujde.
 
Slimáky sa najčastejšie chovajú v sklených teráriách, kde radi lezú. Môžete im vnútri postaviť slimačiu klietku. Ak použijete oplotenie s dostatočne malými okami, slimáky vám nikam neutečú. Dôležité je pevné dno klietky z plastu alebo dreva, ktoré môžete vystlať machom, drobnými kamienkami alebo špeciálnym substrátom. Ako pletivo použite pozinkovanú zváranú sieť s okami veľkými 6 milimetrov.

Slimáky sa radi kúpu. Potešíte ich, ak im do klietky umiestnite “bazén” s vodou, na dno ktorého poukladáte drobné kamienky.

Slimačia strava 

Slimák africký, rovnako ako väčšina slimákov, je bylinožravec. Pochutí si na akomkoľvek ovocí alebo zelenine. Slimáky africké obzvlášť obľubujú mrkvu a uhorky, ktorými ich vždy potešíte. Netreba zabudnúť ani na misku s vodou. Malým slimáčikom umiestnite do terária sépiovú kosť. Na správny vývoj ulity potrebujú dostatok vápnika.
​​​​​​​
Pri správnej starostlivosti sa slimák africký dožije 5 až 8 rokov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]