Autor textu: Školské.sk
20.09.2019

Slovenskí stredoškoláci zvíťazili vo finále Ekonomickej olympiády

Konalo sa v Českej národnej banke v Prahe.

Foto: Ján Pytela (Gymnázium Matyáše Lercha v Brne, 3.miesto), Jakub Kučerák (Gymnázium Jura Hronca v Bratislave, 1.miesto), Šimon Pekár (Bilingválne g

Bratislava 20.09.2019 (Skolske.sk)

Slovensko výborne reprezentovali piati študenti, z ktorých dvaja obsadili prvé dve medailové priečky. Stredoškoláci jednoznačne ukázali, že napriek správam o slabej finančnej gramotnosti Slovákov tu žijú výnimočne nadaní mladí ekonómovia, ktorí sa nestratia ani v medzinárodnom porovnaní.  

V národných súťažiach sa na Slovensku, v Česku a Maďarsku zúčastnilo tento rok viac ako 20 000 stredoškolákov, no len 15 finalistov si zmeralo vedomosti v priamom porovnaní. Medzinárodné kolo Ekonomickej olympiády privítalo najbystrejšie hlavy v ekonómii. Súťažiacich čakal písomný test, v ktorom museli ukázať schopnosť argumentovať, analyticky myslieť a zdôvodniť svoje závery. Potom už nasledovalo ústne kolo súťaže, v ktorom svoje vedomosti obhajovali pred odbornou porotou. Členmi poroty boli Pavel Potužák (INEV, Česko), Monika Budzák (INESS, Slovensko) a Gyula Pletchinger (Národná banka Maďarska). Testovanie prebiehalo v anglickom jazyku, s ktorým však súťažiaci stredoškoláci nemali žiadny problém. 

Po záverečnom vyhodnotení porota určila výsledné poradie. Víťazom prvého medzinárodného kola Ekonomickej olympiády sa stal Jakub Kučerák, čerstvý absolvent Gymnázia Jura Hronca v Bratislave. Striebornú priečku obsadil Šimon Pekár z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch, ktorý je zároveň víťazom celoslovenského finále olympiády. Tretie miesto ostalo v Česku a vybojoval si ho Jan Pytela, absolvent z Gymnázia Matyáše Lercha v Brne.  


Súťažiaci a organizátori Ekonomickej olympiády v priestoroch Českej národnej banky v Prahe.

„Otázky v olympiáde boli veľmi dobre štruktúrované, boli oveľa viac zamerané na argumentáciu a na problémy v reálnom svete. Pre každého, kto je v bežnom školskom systéme je Ekonomická olympiáda veľký krok vpred v tom, ako ho naučí myslieť a ako ho pripraví do reálneho života.“ – Jakub Kučerák, víťaz medzinárodného kola Ekonomickej olympiády 2018/2019.

Ekonomická olympiáda je medzinárodná postupová súťaž z ekonómie a financií. Na Slovensku súťaž organizuje INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Prvé medzinárodné finále súťaže vzniklo v spolupráci s českým Institutem ekonomického vzdělávání (INEV) a Maďarskou národnou bankou, s finančnou podporou Vyšehradského fondu. Registrácia do nového ročníka Ekonomickej olympiády je už otvorená, školy sa môžu prihlásiť na webe: www.ekonomickaolympiada.sk

Monika Budzák
Riaditeľka Ekonomickej olympiády, INESS

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]