Autor textu: TASR
23.09.2019

Prešov: Výstava priblíži matematické zákony

Ponúka cestu do sveta logických hádaniek a skladačiek.

Foto: https://ahadeti.sk

Prešov 23.09.2019 (TASR)

Detské zážitkové centrum Aha! Miesto detských objavov v Prešove pripravuje medzinárodnú interaktívnu výstavu pod názvom Aha! Krásna matematika. Výstava je zapožičaná od vedeckého centra Hevelianum v Gdaňsku a doplnená exponátmi z univerzity v nemeckom Trieri. Sprístupnia ju v sobotu 21. septembra a potrvá do 22. decembra. Návštevníci budú mať možnosť zistiť, že čísla, grafy a matematické zákony dokážu byť zábavné a že to ide aj bez kalkulačky či počítača.

      Výstava ponúka podľa organizátorov cestu do sveta logických hádaniek a skladačiek. Vytvára priestor pre predstavivosť, kde sú tvary postavené z tangramov, blokov či loptičiek. Deti sa tak môžu nenápadne pomocou hry dostať do tajomstiev matematiky.

      "Mnohé matematické zákony sa dajú krásne graficky znázorniť alebo rozpohybovať a takéto podanie je pre deti ľahšie pochopiteľné a atraktívnejšie. Okrem takéhoto 'nenápadného' učenia sa však deti môžu naozaj vyhrať so skladačkami a stavebnicami, každý si určite nájde niečo, čo ho zaujíma," priblížila samotnú výstavu Petra Vancová z Aha! Miesto detských objavov.

      Na výstave sa návštevníci oboznámia s Pytagorovou vetou, dozvedia sa o Eulerovej kružnici, Ludolfovom čísle či Möbiovej páske. Tvorí ju viac ako 25 stanovíšť, ktoré dopĺňajú informácie na tabletoch.
   

   "Zatiaľ čo v klasickom formálnom vzdelávaní vnímame informácie predovšetkým prostredníctvom zraku, u nás chceme deťom umožniť zapájať aj ostatné zmysly. U detí je prirodzené, že nechcú ostať len pri vizuálnom vnímaní, ale túžia predovšetkým po hmatovom zážitku. Ak vytvoríme deťom možnosť aktívne zapojiť všetky zmysly v procese učenia, podporíme nielen ich záujem a motiváciu vzdelávať sa do budúcna, ale pomôžeme im zapamätať si takmer dvojnásobne viac. ​​​​​​​

Zuzana Banda

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]