Autor textu: Vladimír Bačišin
20.09.2019

Abeceda  ekonomiky - rozpočtová politika

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: text

Bratislava 20.09.2019 (Skolske.sk)

Rozpočtová politika je Fiškálna politika je presadenie názoru, že štát má používať úroveň štátnych výdavkov a daní na stabilizáciu hospodárstva a na udržanie nízkej úrovne nezamestnanosti resp. vôbec na riadenie "pohybov" ekonomiky nahor aj nadol.

Ide o vládne zásahy do hospodárstva s cieľom znížiť výkyvy hospodárskych cyklov a zabezpečiť stabilný ekonomický systém v krátkodobom horizonte. Hlavnými nástrojmi fiškálnej politiky sú príjmy a výdavky štátneho rozpočtu, teda dane, transfery a verejné obstarávanie tovaru a služieb.
V akomkoľvek hospodárskom systéme je možné rozlišovať cyklické výkyvy: pokles, alebo rast v hospodárstve spôsobené šokmi celkovému  dopytu v celej ekonomiky a celkovej ponuky a nazývané podnikateľské cykly, hospodárske alebo obchodné cykly.

Jadro rozpočtovej politiky tvorí ovplyvňovanie príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu s cieľom meniť dopyt v celom hospodárstve. Existuje aj názor, že štát má ovplyvňovať ponuku.
Rozpočtová politika má niekoľko nástrojov. Sú to zabudované opatrenia, či skôr pravidlá. V ekonomike pôsobia automaticky. Nevyžadujú si ďalšie rozhodnutia Sú to napríklad progresívna daň z príjmu, poistenie v nezamestnanosti, dotácie  na ceny poľnohospodárskych výrobkov, štátny výkup poľnohospodárskych výrobkov

Potom existujú zámerné opatrenia - jednorazové zásahy štátu, napríklad  zmena sadzby dane z príjmu.
​​​​​​​
Ak štát nadmerne zvyšuje výdavky rozpočtu, objavuje sa efekt vytlačenia, anglicky crowding out. Pre veľkom množstve štátny investícií nezostávajú paniaze na súkromné investície.
 
Niekedy sa namiesto slovného spojenia rozpočtová politika používa slovné spojenie fiškálna politika.  Ide o kalk. Kalk je slovo alebo slovné spojenie vytvorené z prvkov domáceho jazyka napodobnením štruktúry slova či slovného spojenia. V našom prípade ide o anglosaský pojem fiscal policy.  Slovo fiškáľ v nárečí na Gemeri, ale aj  na Orave, v regióne Trnavy a Šariša,  znamenalo právnik.  V latinčine slovo fiscus — znamená kôš, pokladňa, ale aj financie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]