Autor textu: Vladimír Bačišin
22.09.2019

Abeceda ekonomiky – Thomas Robert Malthus

TASR prináša príbeh významného ekonóma.

Foto: Pixaby

Bratislava 22.09.2019 (Skolske.sk)

Thomas Robert Malthus (1776 – 1834) je v ekonómii jednou z osobností, okolo ktorej sa vedie názorový spor, nazývaný cudzím slovom kontroverzia. Jeho otec bol statkár a zabezpečil mu kvalitné vzdelanie.  Po štúdiu v Jesus College v Cambridge vstúpil do cirkvi a stal sa duchovným. Bol vikárom v malej kaplnke.

S otcom s diskutoval o tom, či je možné zvýšiť ekonomický blahobyt obyvateľstva. Diskusia bola podnetom k napísaniu Esej o zákone populácie (Essay on the Principle of Population).
Práca má tri základné tézy. Prvou je to, že ľudia sa stále rozmnožujú, pokiaľ majú prostriedky na existenciu. Druhou je to, že množstvo populácie sa dá obmedziť len mravnou zdržanlivosťou, alebo vojnami, či inými katastrofami. Treťou tézou bolo tvrdenie, že počet obyvateľov rastie geometricky a množstvo prostriedkov živobytia lineárne. Na základe týchto troch téz prišiel k záveru, že každých 25 rokov sa populácia zdvojnásobí. Podľa vedca to môže viesť k sociálno-ekonomickému kolapsu.
Kritici tejto teórie povedali, že Malthus použil nesprávnu štatistiku, ktorá nezohľadňovala migráciu. Okrem toho nezohľadnil mechanizmy samoregulácie obyvateľstva. Jeho omylom bolo tvrdenie o tom, že sa znižuje plodnosť pôdy. Nebral do úvahy to, že aj v poľnohospodárstve sa zvyšuje produktivita práce. Aj  v tejto oblasti sa zhormažďuje kapitál a využívajú pokrokové technológie.
​​​​​​​
Karl Marx a jeho nasledovníci povedali, že 3-4 % obyvateľstva môže vyprodukovať potraviny pre celú krajinu. Za oveľa väčšie nebezpečenstvo ekonómovia považujú relatívny nadbytok obyvateľstva, ktorý je spôsobený nezamestnanosťou, ekonomickými krízami, znižovaním počtu pracovných miest.
Ekonómovia sa zhodujú na tom, napriek niektorým omylom, že teória Malthusa dosť presne opisuje zákonitosti ekonomicko-demografickej dynamiky doindustriálnych spoločností.
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]