Autor textu: TASR
23.09.2019

Múzeum školstva

Otvára tiež citlivú tému.

Foto: Múzeum školstva

Levoča 23.09.2019 (TASR)

 Múzeum špeciálneho školstva (MŠŠ) v Levoči prináša v týchto dňoch svojim návštevníkom dve novinky. Nainštalovaním schodiskového stoličkového výťahu sa stáva prístupným i pre imobilných a aktuálnou výstavou a jej sprievodnými podujatiami otvára tému umelého oplodnenia. Informuje o tom na svojom webovom sídle.

      Nainštalovaním schodiskového stoličkového výťahu v letných mesiacoch došlo k čiastočnej debarierizácii priestorov MŠŠ. "Už i na najnovšie pripravovanú výstavu môžeme pozvať aj imobilných návštevníkov. Tí doteraz múzeum navštevovať nemohli. Prostredníctvom schodiskového stoličkového výťahu vieme telesne hendikepovaných návštevníkov vyviezť až do výstavných priestorov, v ktorých zväčša sprístupňujeme krátkodobé variabilné výstavy," uviedla vedúca múzea Štefánia Petreková.

      Aktuálnou výstavou Život zo skúmavky chce MŠŠ upriamiť pozornosť verejnosti na význam pohlavného rozmnožovania ako dôležitého faktoru pre udržanie biodiverzity v prírode. Reflektuje tiež tému výchovy k rodičovstvu či rizík spojených s potratmi. "Okrem iného sa zamýšľa aj nad faktormi spôsobujúcimi zhoršenie prirodzených schopností rozmnožovania sa u človeka. Kladie otázku, či problémom prirodzeného počatia sú infekcie, nezdravá výživa alebo nezdravý životný štýl či stres," doplnila Petreková. Výstavu tvoria okrem iného aj trojrozmerné učebné pomôcky zapožičané zo stredných odborných škôl poskytujúcich vzdelanie v danom odbore či historické múzejné exponáty.

      Súčasťou výstavy sú i sprievodné podujatia určené pre žiakov základných a stredných škôl. "V dňoch 23. až 27. septembra sa uskutočnia Rozhovory s aktivistami občianskeho združenia Mladí ľudia a život. Hlavnými témami besied budú partnerské vzťahy, gynekológia, antikoncepcia a pohlavné prenosné infekcie," priblížila ich obsah Petreková.

      Téma rozmnožovania zaznie aj počas Európskej noci výskumníkov, do ktorej sa MŠŠ zapojí v piatok 27. septembra vôbec po prvý raz. Hovoriť o nej bude vedúci lekár Sanatória Helios v Košiciach, centra asistovanej reprodukcie Peter Hladký. Popoludnie so začiatkom o 15.00 h je určené širokej verejnosti, ktorá dostane priestor nielen v diskusii, ale bude mať aj možnosť individuálneho poradenstva.
​​​​​​​
      Výstava Život v skúmavke je v MŠŠ v Levoči prístupná do konca októbra.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]