Autor textu: Vladimír Bačišin
01.10.2019

Abeceda ekonomiky – intervencionistická hospodársko-politická koncepcia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 30.09.2019 (Skolske.sk)

      Slovo intervencia znamená zasahovanie do národného hospodárstva. Táto koncepcia sa zhoduje s liberálnou koncepciou v tom, že trh je hlavný mechanizmus. Ten môže zlyhávať. Jeho pôsobenie môže byť nedostatočné. Tieto tvrdenia nespochybňujú trhový mechanizmus, ale hovoria o tom, že štát by mal zasahovať do ekonomiky. V ich vnímaní má hospodárska politika dosť veľký priestor.

      Štát by ma v duchu tejto koncepcie zasahovať do nasledovných oblastí. Prvou je oblasť medzi spoločenskými nákladmi výroby a spotreby. Druhou oblasťou sú verejné statky. Štát by nemal zúžiť svoju starostlivosť len na vnútornú a zahraničnú bezpečnosť. Mal by sa angažovať v starostlivosti o infraštruktúru. Ide o dopravné siete, školstvo a zdravotníctvo. Okrem toho štát by sa mal starať o udržiavanie konkurencie.  O tieto oblasti by sa nemal iba starať, mal by ich aj kultivovať.

      Intervencionistická koncepcia sa prejavovala od tridsiatych do sedemdesiatych rokov minulého storočia. Čerpala predovšetkým z makroekonomickej politiky Johna Maynarda Keynesa.
Jeho cieľmi bola úplná alebo najvyššia zamestnanosť. Súčasťou tejto politiky je udržanie konkurencie na jednotlivých trhoch.

      Teoretikom zasahovania štátu do ekonomiky bol John Maynard Keynes (1883- 1946). Položil základy ekonomickej školy myslenia nazývanej keyseniaznizmus. Jeho radikálne myšlienky mali zásadný vplyv na modernú ekonomickú a politickú teóriu. Je známy predovšetkým ako zástanca vládnej politiky zásahov, podľa ktorej má vláda uskutočňovať fiškálne a monetárne zásahy do ekonomiky tak, aby zmiernila nepriaznivé dopady ekonomických výkyvov teda recesií, depresií a konjunktúr. Často je považovaný za zakladateľa modernej makroekonómie.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]