Autor textu: Jana Ikrényiová
01.10.2019

Do Bratislavy zavíta husľový virtuóz Shlomo Mintz

Do hlavného mesta zavíta v rámci edukačného projektu "Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov" a odohrá aj recitál pre verejnosť. 

Foto: TASR

Bratislava 01.10.2019 (Skolske.sk)

      Jeden z najžiadanejších svetových interpretov klasickej hudby príde podporiť nádejné mladé talenty husľovej hry. Huslista, dirigent a skladateľ Shlomo Mintz sa predstaví 24. októbra v Bratislave pred študentmi aj vlastným recitálom v sprievode izraelského klaviristu Itamara Golana. Mimoriadne žiadaná hudobná udalosť bude otvorená aj pre širokú verejnosť.
      Dvojdňová návšteva Shloma Mintza v slovenskej metropole sa začne vo štvrtok 24. októbra o 19.00 h sólovým recitálom v priestoroch Veľkého evanjelického kostola na Panenskej ulici. Na koncerte zaznejú diela Debussyho, Francka, Brahmsa i vlastná tvorba S. Mintza. O deň neskôr (25. 10.) poskytne Mintz vyučovacie hodiny, tzv. "master class", počas ktorých bude svoju techniku a hudobnú interpretáciu s majstrom konzultovať päť talentovaných študentov - huslistov. Kurzy sa budú konať od 9.30 do 13.30 h v koncertnej sále Dvorana na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Vstup na majstrovské kurzy bude voľný, organizátori na ne pozývajú všetkých študentov hudby, pedagógov ZUŠ, konzervatórií či vysokých škôl.

K projektu podpory novej generácie husľových talentov na Slovensku sa rozhodol pripojiť aj Martin Kubiš, významný slovenský husliar pôsobiaci v írskom Dubline, ktorý pri príležitosti návštevy Shloma Mintza vyrobil majstrovské husle v hodnote 10.000 eur a ktoré veľkoryso poskytne do užívania jednému zo zúčastnených mladých huslistov.

Pavel Bogacz z občianskeho združenia Sinfonietta Bratislava

      Shlomo Mintz sa narodil v Moskve, v útlom detstve s ním rodičia emigrovali do Izraela. Tam sa jeho talentu chopili uznávaní pedagógovia, ktorí ho nasmerovali k legendárnemu Isaacovi Sternovi. Pod jeho patronátom začal študovať na umeleckej škole Juilliard v New Yorku, kde bol žiakom Dorothy DeLay a už v 18 rokoch absolvoval svoje prvé turné po koncertných sálach Európy. Hosťoval vo filharmonických orchestroch v New Yorku, Philadelphii, Chicagu, Berlíne či vo Viedni. Už v 18 rokoch nastúpil aj na paralelnú profesijnú dráhu dirigenta, dirigoval orchestre ako Royal Philharmonic v Londýne, Israel Philharmonic či NHK Symphony v Japonsku. Dnes 61-ročný umelec sa začal v posledných rokoch venovať aj skladateľskej činnosti.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]