Autor textu: Vladimír Bačišin
03.10.2019

Abeceda ekonomiky – hlavný cieľ hospodárskej politiky 

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto:Pixabay

Bratislava 03.10.2019 (Skolske.sk)

Hospodárska politika štátu je zameraná na jej hlavný a tradičný cieľ. Ním je stabilný vývoj ekonomiky. Tradičné ciele hospodárskej politiky sú teda podmnožinou celkových cieľov štátu. Ekonomické ciele ovplyvňujú spoločenské ciele, a naopak.

Hospodársky rast a relatívne vysoká životná úroveň, alebo stúpajúca životná úroveň, sú zárukou dôvery v existujúci politický systém. Nízka životná úroveň je príčinou nedôvery v existujúci politický systém. Hospodárske problémy a kríza môžu byť príčinou toho, že k moci sa dostane totalitná strana. Ako príklad historici zaoberajúci sa ekonomikou uvádzajú to, že v dôsledku ekonomickej krízy v tridsiatych rokov XX. storočia v Nemecku prišla k moci strana Adolfa Hitlera NSDAP.

Stabilná situácia v právnom prostredí a v prostredí inštitúcií spoločnosti podnecuje rozvoj ekonomiky. A naopak dobre fungujúca ekonomika podnecuje mnohé zmeny v spoločnosti.
Vyššie uvedený hlavný cieľ hospodárskej sa dá, hoci zjednodušene, zúžiť na štyri ciele. Prvým cieľom je vyvážený a stabilný rast národného hospodárstva. Vyváženosť znamená to, že ekonomika sa nezadlžuje, a neznehodnocuje v nej mena. Druhý cieľom je nízka miera nezamestnanosti, teda to, aby čo najviac ľudí malo prácu. Tretím cieľom je nízka sa stabilná miera informácie. To znamená, že ceny tovarov by nemali veľmi stúpať.  Štvrtým cieľom je vonkajšia rovnováha. Národné hospodárstvo by malo vyvážať toľko tovarov a služieb ako dováža, ba i viac. K tým cieľom patrí aj celková rovnováha na trhu, aj na čiastkových trhoch v krajine.
​​​​​​​
Okrem toho medzi ciele hospodárskej politiky môže patriť kvalitné životné prostredie, spravodlivé prerozdeľovanie peňazí v rámci sociálnej politiky, kvalitné školstvo a zdravotníctvo.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]