Autor textu: Mgr. Mária Gavenčiaková
07.10.2019

Lezecká stena - žiaci sa často boja výšok

Osvoja si metódu zlaňovania a prácu s lezeckými postrojmi.

Foto: SOŠ drevárska a stavebná Krásno nad Kysucou

Bratislava 07.10.2019 (Skolske.sk)


     Stredná odborná škola drevárska a stavebná v Krásne nad Kysucou sa zapojila do grantového programu Žilinského samosprávneho kraja - Vráťme šport do škôl 2019 pod názvom Lezecká stena. Cieľom projektu bolo vybudovať v telocvični školy lezeckú stenu a zvýšiť záujem žiakov o atraktívny druh športovania - lezenie.

     Dňa 24. septembra 2019 bol projekt slávnostne dokončený a lezecká stena sprístupnená našim žiakom. Pri tejto príležitosti sa stretli riaditeľ školy PaedDr. Ján Palko, žiaci zo Základnej školy z Krásna nad Kysucou  a z Cirkevnej základnej školy Jána Palárika z Rakovej so svojimi učiteľmi telesnej výchovy a pedagógovia so žiakmi našej školy. V slávnostnom príhovore riaditeľ školy uviedol,  že týmto projektom chceme žiakom našej školy sprístupniť aktívny druh športovania – lezenie, ktoré môžu žiaci využívať aj vo voľnej prírode. Druhým dôvodom, prečo sme vybudovali lezeckú stenu bolo to, že naši žiaci v učebných odboroch murár, tesár, maliar a študijného odboru operátor stavebnej výroby nemajú skoro žiadne praktické skúsenosti so zlaňovaním, ktoré sa v praxi často využíva najmä pri výškových prácach. Žiaci sa často boja výšok, preto si na hodinách telesnej a športovej výchovy túto metódu osvoja a budú lepšie pripravení na uplatnenie sa na trhu práce.  Prestrihnutím pásky sa odštartovala súťaž pre žiakov základných škôl lezeckých výstupov. Tri najšikovnejšie dievčatá a traja najúspešnejší chlapci boli odmenení medailami a sladkosťami.   
​​​​​​​
     Projektom Lezecká stena sme sa snažili nadobudnúť potrebné zručnosti žiakov,  ktorí si osvoja metódu zlaňovania a prácu s lezeckými postrojmi, budú sa môcť uchádzať aj o také pracovné miesta, ktoré sú zamerané na práce vo výškach a tým si rozšíria možnosti uplatnenia sa na trhu práce.
 
Napísala: Mgr. Mária Gavenčiaková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]