Autor textu: Vladimír Bačišin
09.10.2019

Abeceda ekonomiky -  kapitál

TASR prináša seriál – základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 09.10.2019 (Skolske.sk)

      Slovo kapitál pochádza z latinského slova capitalis. To sa môže prekladať rôznym spôsobom a znamená hlavný, dominujúci alebo základný. Kapitál je hodnota, ktorá sa používa na získanie pridanej hodnoty. Kapitál je jeden z najdôležitejších faktorov výroby. Je to zásoba finančných prostriedkov, ktoré sa vytvoria úsporami. Môže byť aj v podobe fyzických predmetov, ktoré sa použijú pri výrobe. Sú to nielen peniaze na účte firmy, ale napríklad aj stroje, ktoré sa použijú výrobe.
To ako funguje kapitál v ekonomike je spojené s dvomi vecami. Prvou je to ako sa vytvára. Druhou je to ako sa kapitál využíva vo firmách, či celom národnom hospodárstve. Kapitál je vždy v podobe peňazí. Za peniaze sa nakupujú stroje, suroviny, prenajímajú budovy.  Peniazmi sa platí aj mzda za prácu. Finančné prostriedky dostanú aj tí, ktorí organizujú prácu, manažéri.  Vďaka kombinácii týchto faktorov sa vyrábajú výrobky, alebo poskytujú služby. Tie sa predajú a znovu dostaneme peniaze.
Znamená to, že kapitál sa vždy vráti k svojej pôvodnej forme. Ako existuje kolobeh života v prírode, existuje aj kolobeh života kapitálu v ekonomike.  Kapitál sa vráti k pôvodnej peňažnej podobe vždy spolu s pridanou hodnotou, teda so ziskom. Kapitál je vždy v neustálom pohybe. Medzi ľuďmi sa používa výraz peniaze sa otáčajú.  V súvislosti s kapitálom existuje jednoduchá zákonitosť. Ak nie je kapitál v pohybe, znehodnocuje sa. To znamená, že kapitál má peňažnú, výrobnú a tovarovú podobu. Všetky tieto tri formy vytvárajú priemyselným kapitál.

Základnými dvomi druhmi kapitálu v podnikoch je základný kapitál a pracovný kapitál. Základný kapitál je to, koľko stoja základné prostriedky, ktorými sa vyrábajú výrobky. Napríklad ak pečieme koláče, potrebujeme k tomu nejaké kuchynské linky, pec a chladničku kde skladujeme koláče. Spočítané ceny linky, pece a chladničky to je  hodnota základného kapitálu.  V závislosti od formy vlastníctva môže ísť o súkromný, komunálny alebo ak chceme samosprávy, a verejný kapitál. Vlastníkmi kapitálu sú súkromné osoby, samospráva, alebo štát.
​​​​​​​
Kapitál je hodnota, ktorá sa používa na získanie pridanej hodnoty pomocou výrobnej, alebo ekonomickej činnosti.
 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]