Autor textu: Školské.sk
11.10.2019

Prekážkami štúdia v zahraničí sú pre Slovákov financie a cudzí jazyk

Dobré známky nestačia, dôležité je mať nejaké mimoškolské záujmy.

Foto: education.cz

Bratislava 11.10.2019 (Skolske.sk)

 
Podľa prieskumu spoločnosti education.cz sa o štúdium v zahraničí zaujíma väčšina študentov, ktorí budú tento rok, alebo na budúci rok končiť strednú školu. Najväčšími prekážkami sú pre nich financie, jazyk a fakt, že by sa na dlhú dobu odlúčili od rodiny a priateľov.

Do prieskumu sa zapojili takmer tri stovky študentov na veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania v Bratislave.

O štúdiu v zahraničí premýšľalo podľa prieskumu viac než 85 % opýtaných študentov. Väčšina z nich bude tento rok končiť svoje pôsobenie na strednej školy. Viac než 30 % respondentov uviedlo, že sú v treťom ročníku, ale aj tí už často uvažujú o štúdiu za hranicami svojej rodnej krajiny.

To je úplne ideálna situácia. Ak sa študenti začnú pripravovať na prijímacie konanie na zahraničnú univerzitu už v nižšom ročníku strednej školy, majú oveľa väčšiu šancu uspieť. Predovšetkým na prestížnych univerzitách ako je Oxford, Cambridge, alebo univerzitách z Ivy League v USA.

Komentuje výsledky prieskumu zakladateľ agentúry education.cz Tomáš Jízdný, ktorý pred niekoľkými rokmi pomáhal mladšiemu bratovi s výberom vhodnej americkej univerzity spolu s prijímacím procesom.

„Vtedy sme výber zúžili na tri vhodné univerzity, na ktoré sme sa potom šli pozrieť osobne. Kontakt s univerzitou ešte pred podaním prihlášky je v rozhodovacom procese veľmi dôležitý, preto usporadúvame EduTours, kde majú študenti šancu pozrieť sa do školských kampusov, stretnúť sa s ich zástupcami a na vlastnej koži spoznať, ako to chodí na univerzite, kde môžu stráviť časť svojho života,“ opisuje Jízdný.​​​​​​​
 
 Dôležitým faktorom pri prijímacích skúškach na zahraničnú univerzitu sú nepochybne dobré známky, no nimi sa často študenti od ostatných neodlíšia. Je preto dôležité mať nejaké mimoškolské záujmy a aktivity. „Na prestížnych univerzitách naozaj dbajú o to, čomu sa študent venuje aj mimo školy. Preto je dobré, keď záujemca ukáže, že ho niečo zaujíma hlbšie a venuje sa napríklad charite, hre na hudobný nástroj, alebo športu,“ radí Kristýna Havlíková, koordinátorka zahraničných konzultantov spoločnosti education.cz

Polovica študentov chce ísť do Veľkej Británie, záujem je aj o nemecké univerzity

Takmer polovica (49,8 %) opýtaných študentov by rada študovala vo Veľkej Británii, nasleduje USA (18,3 %). „Študenti uvažujú aj o susedných krajinách, kde sú veľmi priaznivé podmienky pre štúdium. Nemecké, aj rakúske univerzity ponúkajú množstvo odborov v angličtine,“ hovorí Havlíková. „Študenti na Slovensku majú už tradične záujem aj o české univerzity.“
​​​​​​​

Študenti zo Slovenska nemajú o štúdiu v zahraničí dostatok informácii


Celkom 10 % študentov uviedlo, že ako prekážku v ceste za zahraničným titulom vidia svoj strach. Niektorí tiež uviedli, že majú o tejto oblasti všeobecne nedostatočné informácie. „To chceme zmeniť. Chceme mladým ľuďom ukázať, že štúdium v zahraničí je dostupnejšie, než by sa mohlo zdať a motivovať ich k tomu, aby urobili prvý krok a viac si verili,“ dodáva Jízdný.
 

Tomáš Jízdný založil spoločnosť education.cz v januári 2019, aby mohol podporiť nadaných študentov v ich ceste za vzdelaním. V oblasti vzdelávania sa pohybuje už od svojich 20-tich rokov. Okrem vzdelávania sa pohybuje vo svete investícií, založil investičnú platformu rozjizdny.cz, v rámci ktorej podporuje množstvo, predovšetkým vzdelávacích projektov. Ide napríklad o projekty Xflow, Visitschools, alebo Webite. Taktiež je majiteľom strednej pedagogickej školy SPGŠ Futurum v Prahe. Venuje sa aj developerským projektom.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]