Autor textu: Vladimír Bačišin
14.10.2019

Abeceda ekonomiky

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: Pixabay

Bratislava 14.10.2019 (Skolske.sk)

Kapitálový trh je miesto, kde podniky získavajú peniaze pre svoj rozvoj. Hľadajú ich od tých, ktorí majú prebytok peňazí, jednoducho povedané majú úspory.

Na kapitálovom sú na jednom mieste podniky, ktoré potrebujú peniaze. Potrebujú ich napríklad na to, aby kúpili iné podniky, alebo nové výrobné zariadenia.  Existujú ľudia, ktorí sú ochodní do podniku vložiť peniaze. Podobná je aj história.

História kapitálového trhu sa začína z jarmokov kde sa obchodovalo s dlžnými úpismi. Tieto jarmoky boli v talianskych mestách Benátky, Janov a Florencia, francúzskom Champagne, anglickom Londýne. V západnom Flámsku v Belgicku vznikol v roku 1406 prvý kapitálový trh. Bolo to v dome rodiny Van der Beurse. Ich rodinný erb pozostáva z troch peňaženiek. Slovo uersa znamená peňaženka a dnes aj miesto kde sa obchoduje s kapitálom.

Veľký význam pre svetovú ekonomiku má New Yorská burza cenných papierov. Vznikla 17. mája  1792. Vtedy sa stretli pod jedným stromom obchodníci s kapitálom a dohodli sa o vytvorení obchodného miesta.

Ako v súčasnosti získavajú podniky, spoločnosti,  firmy peniaze? Firmy, ktoré potrebujú peniaze, si najmú sprostredkovateľskú firmu. Môže to byť banka, alebo maklérska firma. Dnes sa jej vo svete hovorí investičná banka. Firma povie koľko peňazí potrebuje. Banka pripraví vydanie akcií. Ponúkne si svojim klientom, ale aj širokej verejnosti. Záujemcovia zaplatia.  S akciami sa potom obchoduje na burze. Ak sa podniku darí, cena akcií stúpa. Tí čo vložili do podniku peniaze, môžu mať po predaji akcií zisk.

Kapitálový trh v Československu a teda aj na Slovensku vznikol v súvislosti  s kupónovou metódou privatizácie. Jej podstatou bolo to, že obyvatelia dostali akcie bývalých štátnych podnikov. Po jej dokončení vznikla Burza cenných papierov v Bratislave (BCPB) . Kapitálový trh je miesto kde podniky získavajú peniaze upísaním nových podielov, akcií. O činnosti BCPB je viac informácií na adrese: www.bsse.sk.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]