Autor textu: Vladimír Bačišin
15.10.2019

Abeceda ekonomiky - ľudský kapitál

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike

Foto: text

Bratislava 15.10.2019 (Skolske.sk)

TextĽudský kapitál je kombinácia poznatkov a zručností. Človek a spoločnosť ich potrebuje kvôli tomu, aby mohli normálne fungovať. Po prvý raz tento termín použil Američan Theodor Schultz v roku 1961. Od roku 1965 túto myšlienku rozvíjal Gary Stanley Becker. V roku 1992 dostal za teóriu ľudského kapitálu Nobelovu cenu za ekonómiu.

Ľudský kapitál je stav kompetencií, vedomostí, kreativity, sociálnych a osobnostných rys, zakotvených v schopnosti vykonávať prácu tak, aby produkovala ekonomickú hodnotu. Je to celkový ekonomický pohľad na človeka, pôsobiaceho v rámci ekonomiky. V skorých ekonomických teóriách sa pokladala pracovná sila za jeden z troch výrobných faktorov. Rovnako ako pozemky, sa ľudský kapitál stal uznávaný spolu s prírodným kapitálom a aktívami.

Ľudské faktory výroby záviseli od jednoduchej mechanickej analýzy ľudského kapitálu. V modernej technicko-finančnej analýze, sa pojem „vyvážený rast“ vzťahuje k cieľu rovnakého rastu ľudských schopností a fyzických aktív, ktoré produkujú tovary a služby.

Najprv sa ľudský kapitál vnímal ako niečo čo sa investuje do človeka, do jeho vzdelania a profesionálnych návykov. Neskôr sa prístup zmenil. Pojem ľudského kapitálu sa rozšíril. V širokom zmysle slova,  to čo ľudia vedia je výrobným faktorom, teda prospieva to ekonomike. Existuje ľudský kapitál jedinca, firmy a spoločnosti.  Jadrom ľudského kapitálu je samozrejme človek. Mal by to byť človek vzdelaný, aktívny, iniciatívny, ktorý má vysoký stupeň profesionalizmu. Ľudský kapitál je intelekt, zdravie, vedomosti, kvalitná a produktívna práca a kvalita života.

Kedysi sa  Predpokladalo, že investície do výchovy a vzdelávania sú neproduktívne, nákladné. V druhej polovici 20. storočia sa postoje k ľudskému kapitálu a vzdelaniu postupne zmenili. Dnes si bez nich nevieme predstaviť vývoj spoločnosti.
​​​​​​​
V skutočnosti to boli investície do vzdelávania a vedy, ktoré v minulosti boli zdrojom rozvoja západnej civilizácie. Európa a Severná Amerika v porovnaní s Čínou, Indiou a inými krajinami oveľa ďalej. Štúdie vývoja civilizácií a krajín v minulých storočiach ukazujú, že ľudský kapitál bol potom jedným z hlavných faktorov rozvoja, ktorý predurčoval úspech niektorých krajín a zlyhania iných. Západná civilizácia v určitom historickom štádiu v stredoveku vyhrala celosvetovú historickú súťaž s staršími civilizáciami práve kvôli rýchlejšiemu rastu ľudského kapitálu vrátane vzdelávania....

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]