Autor textu: Zuzana Peternai
17.10.2019

Na súťaži Európska značka pre jazyky 2019 ocenili aj Gymnázium Petra Pázmáňa 

Cieľom súťaže je zdôrazniť dôležitosť výučby cudzích jazykov. 

Foto: Gymnázium Petra Pázmáňa s vjm, Nové Zámky

Nové Zámky 17. októbra (Skolske.sk) 


Pod záštitou ministerstva vzdelávania, SAAIC (Národná agentúra programu Erasmus+) zorganizovala 1. októbra 2019 v hoteli Loft v Bratislave slávnostné odovzdávanie cien súťaže Európska značka pre jazyky 2019
 
Prečo je dôležité o tom vedieť? Súťaž je vynikajúcou príležitosťou zdôrazniť dôležitosť výučby cudzích jazykov. Podľa Rímskeho dohovoru by mal každý študent do roku 2024 ovládať aspoň dva európske jazyky. Podľa údajov z roku 2016, 65%  Európanov vo veku 25 - 64 rokov ovláda aspoň jeden cudzí jazyk. Slovensko je na 10. mieste - s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli znalosti Českého jazyka a jazykov našich susedov pri hraniciach. Odporúčanie Európskej rady v tejto oblasti je podporovať mobilitu, včasné spoznávanie cudzích jazykov, vzájomné učenie sa a podpora rôznych medzinárodných programov, ako je eTwinning alebo School Educational Gateway.

Ako zapadá do obrazu súťaž? S vytýčenými cieľmi, kde hlavný cieľ jazykového vzdelávania je poukázať na inovatívne iniciatívy na každej úrovni vzdelávania, podpora výsledkov úspešných projektov, ich využívanie a šírenie. Od roku 2002 bola na Slovensku udelená cena 42 projektom. V tomto roku po predbežnom výbere postúpilo do druhého kola osem projektov z celkových 16. Odborná porota vybrala tri najlepšie. V tomto roku sa na víťaznom mieste umiestnilo aj Gymnázium Petra Pázmáňa s vjm. Predsedníčka poroty Eva Obžerová zdôraznila, že vo výsledkoch projektov neboli žiadne rozdiely v umiestnení. Všetky tri projekty splnili podmienky súťaže a získali vysoký počet bodov v hlavných ôsmich kritériách kvality a európskych prioritných kritériách - komplexnosť, inovatívnosť, pridaná hodnota na vnútroštátnej úrovni, európska dimenzia, prenosnosť, zvyšovanie motivácie učenia študentov a učiteľov.
 
Predstavitelia ocenených troch škôl si mohli prevziať diplom a vecné dary na slávnostnom odovzdávaní cien, ktorého súčasťou boli odborné semináre, prezentácie víťazných projektov a workshop. Ocenené školy podporili aj finančne. Predstaviteľka bratislavského Goetheho inštitútu Karin Rózsová Wolfová poukázala na inovatívne metódy vo vyučovaní cudzích jazykov, z ktorých sa čoraz viac využívajú web aplikácie.


Zuzana Peternai a Zoltán Soóky
Gymnázium Petra Pázmáňa s vjm, Nové Zámky

 


pic
Foto: Gymnázium Petra Pázmáňa s vjm, Nové Zámky

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]