Autor textu: TASR
16.10.2019

Rezort školstva vypracoval zásady Flexi stravovania v školských jedálňach

Proces realizácie bude v prvej etape realizovaný vo vybraných zariadeniach.

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 16.10.2019 (Skolske.sk)

Znižovanie podielu živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov i zvyšovanie podielu čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. To sú hlavné zásady zmien, ktoré v oblasti školského stravovania pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

      Nedávno schválené dokumenty Materiálno-spotrebné normy Flexi a Aplikácia metodiky princípov k Materiálno-spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie v kontexte Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov boli vypracované v súlade s požiadavkami expertov v oblasti výživy podľa odporúčaní Nutričného modelu Svetovej zdravotníckej organizácie, ako aj v súlade s revidovaným materiálom Ministerstva zdravotníctva SR Odporúčané výživové dávky. "Súčasne sa aj na základe požiadaviek rodičovskej verejnosti rozširujú možnosti diétneho stravovania, a to najmä diéty pre deti s laktózovou intoleranciou," uviedol rezort školstva.

      Proces realizácie metodiky Flexi stravovania bude v prvej etape realizovaný vo vybraných zariadeniach školského stravovania a následne v druhej etape od 1. septembra 2020 bude na dobrovoľnej báze pre všetky zariadenia školského stravovania v Slovenskej republike.

      Hlavným cieľom Flexi stravovania je podporiť postupný proces kvalitatívnej reformy obsahu školského stravovania na báze vedeckých výskumov a odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie v podobe znižovania podielu živočíšnych zdrojov bielkovín, obsahu tukov, soli a pridaného cukru v stravovaní detí. Okrem toho tiež vytvorenia metodiky postupov pre zvyšovanie podielu rastlinného zdroja bielkovín a zvyšovania podielu čerstvého ovocia a zeleniny z regiónov a zeleninových príloh.

      "Flexi zásady na zostavovanie jedálnych lístkov sú určené predovšetkým pre vekové kategórie stravníkov v rámci jednozmennej prevádzky zariadenia školského stravovania s podávaním desiaty, obeda a olovrantu v rámci samoobslužného režimu pre žiakov základnej školy a strednej školy," poznamenalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. V prípade požiadavky rodičov je na rozhodnutí zriaďovateľa, či Flexi jedálny lístok zavedie aj pre deti materských škôl.

      Rezort školstva avizoval, že podmienkou pre aplikáciu Flexi zásad na zostavovanie jedálnych lístkov na báze zníženia živočíšnych zdrojov bielkovín a zvýšenia rastlinných zdrojov bielkovín v potravinách určených pre stravovanie detí a žiakov v školách bude povinnosťou zvýšiť aj sledovanie plnenia hodnôt železa okrem ostatných živín uvedených v tabuľkách výživových hodnôt Materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, ktoré sú pre zdravý vývin dieťaťa nevyhnutné.

Na ZŠ Komenského v Trebišove testovali 91 piatakov

November 2019

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-

Prehľad udalostí:

· TK Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie TUKE a chemickej spoločnosti BASF pri príležitosti predstavenia vedeckého programu Chemgeneration určeného pre študentov stredných škôl Košice, UVP Technicom, hlavná budova TUKE, Letná 9, 10.00
· Medzinárodný deň bez fajčenia
· Svetový deň absurdít
· Medzinárodný deň modlitieb za prenasledovanú cirkev
· Deň spriemyselnenia Afriky
· Svetový deň detí (UNESCO)
· Medzinárodný deň geografických informačných systémov
· Uskutoční sa testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ na všetkých ZŠ SR z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra a maďarský jazyk a literatúra.
Napíšte nám skolske@tasr.sk alebo volajte +421 / 2 / 59 210 308