Autor textu: Vladimír Bačišin
17.10.2019

Abeceda ekonomiky -  Svetová banka

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: World Bank Group

Bratislava 17.10.2019 (Skolske.sk)

Svetová banka je špecializovanou inštitúciou Organizácie spojených národov OSN, ale má nezávislé vedenie a štruktúru. Bola založená v roku 1944 45 krajinami vrátane Česko-Slovenska. Oficálne začala s činnosťou 27. decembra 1945. Pôvodne jej cieľom bola rekonštrukcia vojnou zničenej Európy a Japonska, ale v súčasnosti podporuje rozvojové snahy širokého okruhu krajín a patrí medzi najväčších poskytovateľov rozvojovej pomoci.

Svetová banka je medzinárodná finančná inštitúcia, ktorá pomáha rozvojovým krajinám. Vznikla na základe dohôd v v meste Bretton Woods v roku 1944. Po Medzinárodnom menovom fonde je to druhá najväčšia medzinárodná finančná inštitúcia.

Cieľom Svetovej banky je robiť všetko pre zníženie chudoby. Okrem toho je to, ako povedal Robert Zellik, jedenásty prezident Svetovej banky,  napomáhať svetovej globalizácii v záujme všetkých vrstiev obyvateľstva. Svetová banka tvrdí, že podpora ekonomického rastu by mala byť bez poškodzovania životného prostredia vďaka vytvárania nových možností pre ľudí.
​​​​​​​
 Svetová banka získava peniaze na medzinárodných finančných trhoch. Jej zisk je z podnikania na trhoch. Jej cieľom nie je zarábať na poskytnutých pôžičkách.
 
Aké sú ciele Svetovej banky?  Je to likvidácia hladu a chudoby, zabezpečenie základného vzdelania, podpora rovnosti mužov a žien, rozšírenie práv žien a zníženie detskej úmrtnosti. Okrem toho sa Svetová banka snaží zlepšiť  ochranu materstva a bojovať s AIDS. Medzi ciele Svetovej banky patrí aj zabezpečenie udržateľného rozvoja životného prostredia a vytváranie partnerských vzťahov kvôli rozvoju.
 
Svetová banka požičiava za veľmi nízke úroky, alebo niekedy aj nulové úroky. Okrem toho krajinám s problémami poskytuje konzultácie a analýzy. Na Slovensku Svetová banka poskytla konzultácie a analytické práce počas ozdravenia bankového sektora.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]