Autor textu: Vladimír Bačišin
18.10.2019

Abeceda ekonomiky - Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD)

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.oecdg.org

Bratislava 18.10.2019 (Skolske.sk)

Predchodcom Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD)  bola Organizácia európskej ekonomickej spolupráce. Vznikla kvôli koordinácii obnovy Európy po II. svetovej vojne v rámci Plánu Marshalla. Oficiálnym názov plánu bol Program obnovy Európy. Začal sa v roku 1948 a zúčastnilo sa ho 17 európskych štátov. Dnes je členom Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj 36 krajín, najmä krajín Európskej únie. Na jej činnosti sa podieľa aj Európska komisia ako samostatný subjekt.
 
Čo robí Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj, teda OECD?  Zaoberá sa analytickou činnosťou. Na základe analýz spracováva pre členské krajiny odporúčania. Značný podiel činnosti OECD je spojený s opatreniami proti praniu špinavých peňazí. Špinavé peniaze sú peniaze, ktoré pochádzajú z trestnej činnosti. To sú zisky z vydierania, prostitúcie a predaja drog. Okrem toho sa OECD snaží urobiť všetko preto, aby zanikli daňové raje. Sú to krajiny, alebo regióny kde sa platia veľmi nízke, ale takmer žiadne dane.
Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj je prostredie v ktorom si jednotlivé vlády porovnávajú svoje skúsenosti s rôznymi politikami v oblasti hospodárstva.
 OECD zhromažďuje údaje, monitoruje trendy, analyzuje a predpovedá budúci ekonomický vývoj. Medzi najzaujímavejšie oblasti patrí medzinárodný boj s politikou korupciou a úplatkárstvom. V roku 1999 prijala medzinárodnú konvenciu proti úplatkárstvu.
Základným cieľom OECD je napomáhať ekonomickému rozvoju. Koordinuje ekonomickú a sociálno-politickú spoluprácu členských štátov, sprostredkuje nové investície a presadzuje liberalizáciu medzinárodného obchodu. Cieľom OECD je napomáhať k ďalšiemu ekonomickému rozvoju, potlačovaniu nezamestnanosti, stabilizácii a rozvoju medzinárodných finančných trhov.
Medzi hlavné riadiace orgány OECD patrí rada, zložená z ministrov ako zástupcov členských štátov, ďalej výkonný výbor, sekretariát v čele s generálnym tajomníkom a niekoľko odborných komisií.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]