Autor textu: Vladimír Bačišin
21.10.2019

Ekonomická univerzita skúmala „pivnú“ ekonomiku

Teplota ovzdušia, spotreba a vybrané dane.

Foto: Pexels

Bratislava 21.10.2019 (Skolske.sk)

V súvislosti s pivom sa dá rozvíjať seriózna veda. Tvrdí to vedúci katedry hospodárskej politiky Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave Karol Morvay. Členovia katedry sa v poslednom čísle časopisu Monitor hospodárskej politiky zaoberali ekonomikou piva. Nie sú to debaty pri pive, ale analýzy výroby, ponuky a spotreby piva. Ak teplota stupne o 1 stupeň Celzia, spotreba piva na Slovensku a v okolitých krajinách stúpne o 1,52 až 1,62%. Vypočítal to Pavol Jankovič, z katedry hospodárskej politiky.

Na Slovensku neexistujú sezónne údaje o spotrebe piva obyvateľstvom. Preto si autor výskumu pomohol internetovým prehľadávačom Google. Ten poskytuje údaje o vyhľadávaní rôznych výrazov v sieti. Tým sa dá zistiť  dopyt po rôznych produktoch. Analýza ukázala, že v čase Vianoc je spotreba piva vyššia o 8% a v období Veľkej noci stúpa spotreba piva o 5,57%.

S teplotou ovzdušia súvisí nielen spotreba piva, ale aj výber daní. Príjmy z dane z tekutého zlata sú ako švajčiarske hodinky. Podľa teploty ovzdušia sa príjmy dane z piva danú odhadnúť s presnosťou niečo viac ako 75%. Jeden stupeň Celzia zvyšuje výber daní od 0,129 mil. eur do 0,137 mil. eur daní. Cez Vianoce vláda z piva vyberie o 0,686 mil. eur viac ako v bežný priemerný mesiac. Ekonomická univerzita vplyv globálneho otepľovania na spotrebu piva neskúmala.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]