Autor textu: Vladimír Bačišin
21.10.2019

Abeceda ekonomiky  - Svetová obchodná organizácia  (WTO)

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 21.10.2019 (Skolske.sk)

Brettonwoodska konferencia v roku 1944 venovaná povojnovému usporiadaniu svetovej ekonomiky, okrem vytvorenia medzinárodných finančných inštitúcií navrhla aj vytvorenie Medzinárodnej obchodnej organizácie. Jej stanovy schválili na konferencii Organizácie spojených národov v roku 1948 v Havane na Kube. Cieľom organizácie bolo zjednodušenie obchodu a odstraňovanie ciel. Dohodu zablokoval senát Spojených štátov amerických.
 
Čím sa riadil medzinárodný obchod po neúspechu Medzinárodnej obchodnej organizácie?   Bola to Všeobecná dohoda o clách a obchode, GATT, ktorá bola ako keby aj medzinárodnou organizáciou. Jej základnými princípmi boli a dodnes aj sú. Po prvé je to ochrana domáceho hospodárstva len colnými bariérami. Po druhé, zníženie ciel a zákaz ich zvyšovania. Po tretie, určovanie obchodných podmienok tak, že nikto nie je zvýhodňovaný. Štvrté pravidlo znie tak, že voči iným sa uplatňujú také dane a clá ako voči domácim podnikom.
 
Všeobecná dohoda o clách a obchode sa v roku 1995 zmenila na Svetovú obchodnú organizáciu. Slovensko je jej členom. Svetová obchodná organizácia má na rozdiel od GAAT za úlohu aj riešenie nezhôd medzi členskými krajinami.

Svetová obchodná organizácia alebo WTO (World Trade Organization) je medzinárodná organizácia zaoberajúca sa pravidlami obchodu medzi členskými krajinami za účelom odstraňovania tarifných a netarifných prekážok v obchode. Vytvára pravidlá pre medzinárodný obchod a rieši spory medzi jednotlivými členskými štátmi, z ktorých všetky podpísali približne 30 dohôd.

Centrála WTO sa nachádza vo Švajčiarsku v Ženeve. Súčasným generálnym riaditeľom je Brazílčan Roberto Azevedo. Predposledným generálnym riaditeľom bol Pascal Lamy od . septembra 2005 do augusta 2013. Pred ním túto pozíciu zastával Supachai Panitchpakdi.
​​​​​​​
Aké ciele má súčasná Svetová obchodná organizácia? Člen Svetovej obchodnej organizácie by sa mal ku všetkým obchodným partnerom správať rovnako. Jedna krajina by mala mať rovnaké clo voči všetkým. Nemôže to byť tak, že od jednej krajiny berie za dovoz špendlíkov 10 percentné clo a od druhej 5 percentné. V obchode by malo byť čo najmenej prekážok a mal by viesť k zvyšovaniu konkurencie. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]