Autor textu: Ľuboš Lukáč
23.10.2019

Nadané deti sa učili kresliť čarokrásne mandaly

Zázraku z Tibetu sa školáci venovali v Klube nadaných detí.

Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Prešov 23.10.2019 (Skolske.sk)

Uvoľnenie, relax a oddych ... slová, ktoré charakterizujú stretnutia nadaných detí v prešovskom klube. To októbrové bolo zamerané na spoznávanie a kreslenie mandál. Jedinečné spojenie kruhu a štvorca symbolizuje umelecký prejav, ktorý má svoj význam. Kruh je symbolom neba, duchovna, vonkajších síl a nekonečna a štvorec symbolizuje vnútorné sily, medzi človekom a zemou. Dôležitým je taktiež symbol, ktorý sa umiestňuje do stredu – kvietok, slniečko, srdiečko, štvorlístok a ďalšie). Nechýbajú ďalšie rôzne ozdoby, ornamenty.

Nadané deti sa po oboznámení a prehliadke množstva vyrobených mandál zapojili do výroby svojich obľúbených. Nechýbali rôzne námety a farby, ktoré si dopĺňali podľa významu jednotlivých farieb. Správna motivácia a zámer vytvorenia jedinečných diel obohatila každého žiaka. Odmenou bolo výtvarné dielo a „vypnutie“ z každodenných starostí a povinností.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Napokon priekopník prinášajúci mandaly do európskej kultúry – psychológ Carl Gustav Jung poukázal na štyri základné funkcie, ktoré má mandala: vo chvíľach strachu poskytuje ochranu a upokojuje, pri dezorientácii stále poukazuje na zmysel a cieľ a udáva smerovanie, v chaotickom stave dáva pocit usporiadanosti, zmysluplnej štruktúrovanosti a celistvosti, dokáže navodiť všeobecný pocit fantázie, zvedavosti a dodáva nádej.

Proces maľovania mandál zahŕňa obidve hemisféry mozgu. Logika prevažuje (pracuje ľavá hemisféra) pri premýšľaní nad konkrétnou farbou pri jednotlivých tvaroch. Pri kombinovaní farieb sa aktivuje kreatívna strana mozgu, teda pravá hemisféra. Pri samotnom vytváraní je taktiež zapojený zrak i jemná motorika.

Skúste si nakresliť svoju mandalu, neoľutujete.

Stretnutia nadaných detí sa konajú jedenkrát v týždni a patria medzi projekty celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Organizátorom je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč
pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]