Autor textu: TASR
24.10.2019

Pred 90 rokmi sa narodil bábkoherec Jozef Skovay

Jeho hlas si mnohí pamätajú z postavy Gejzu zo seriálu Miazgovci.

Foto: TASR

Bratislava 24.10.2019 (TASR)

 Slovenský bábkoherec Jozef Skovay bol jedným zo zakladajúcich členov Štátneho bábkového divadla v Bratislave (ŠBD). Neskôr pôsobil ako jeho umelecký šéf i riaditeľ. V piatok 25. októbra uplynie 90 rokov od narodenia umelca, ktorého hlas si mnohí pamätajú z postavy Gejzu z populárneho animovaného maďarského seriálu Miazgovci.

      Štátne bábkové divadlo v Bratislave vzniklo ako prvé „kamenné“ bábkové divadlo na Slovensku po divadlách v Žiline a Nitre v roku 1957(neskôr bolo premenované na Bratislavské bábkové divadlo). Pri jeho zrode stál autor bábkových hier, režisér Ján Ozábal, režisér Zdeněk Říha a výtvarník Bohdan Slavík. K najvýraznejším osobnostiam pôsobiacim v ŠBD patrili aj jeho riaditelia Ján Ozábal, Ján Turan, Jozef Skovay a súčasný riaditeľ Ján Brtiš, ktorí dbali na jeho kvalitu, vysokú umeleckú úroveň.

      Jozef Skovay sa narodil v Bratislave 24. októbra 1929. Absolvoval štúdium na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Bratislave. Pracoval ako stavebný technik do roku 1954, vtedy začal pracovať na Povereníctve kultúry. Záujem Jozefa Skovaya o bábkové divadlo sa spájal v začiatkoch s jeho ochotníckou činnosťou v bratislavskom Detskom divadle filmu. V roku 1957 sa stal jedným zo zakladajúcich členov Štátneho bábkového divadla (ŠBD) v Bratislave. Uplatnil sa v ňom ako bábkoherec, okrem toho v rokoch 1975 až 1978 bol umeleckým šéfom tejto scény a v rokoch 1980 – 1987 riaditeľom ŠBD. Od roku 1987 bol námestníkom pre investičnú výstavbu.

      V ŠBD upozornil na seba ako spíker, neskôr hral prevažne charakterové postavy starcov, ktoré obdaril dobrosrdečnosťou - Záhradník v hre O troch krásach sveta. Ohlasy na jeho herectvo hovorili často o spontánnom kontakte s detským divákom a hlboko vycizelovanom prejave.

      Ako herec účinkoval v mnohých inscenáciách obľúbených bábkových hier. Objavil sa ako Doktor v Tigríčkovi, Dedko v inscenácii Lopta Hopta, Prievozník v Diablovom moste, Tiger v Zvedavom sloníkovi, Záhradník v inscenácii O troch krásach sveta, Veľryba v inscenácii Šesť Pinguinčiat i Ježko v Kačiatku. V protichodných typoch stvárnil prefíkaného Čarodeja v Aladinovej čarovnej lampe, Vezíra v Malom Mukovi či nebezpečného vládcu Schultzeho v Oceľovom meste. Nezabudnuteľný bol i v postave Tatka Carla v inscenácii Buratino, ďalej ako Rozprávkár v hre Tri rozprávky z tisícich.

      Autorské diela výtvarníka Bohdana Slavíka ako revue Moment muzikál (1967) a Concertino unisono (1973) sa originálnym využitím princípov čierneho divadla, pantomímy a svojráznym použitím hudobnej zložky na dlhé obdobie stali reprezentantmi Štátneho bábkového divadla. V tom čase Jozef Skovay stvárnil postavu Klauna Tú-Tú v práve čiernodivadelnej revue Concertino unisono. Tieto inscenácie patrili v tom čase k najexportovanejším kultúrno-umeleckým artiklom v dejinách slovenského bábkového divadelníctva.

      Jozef Skovay bol autorom televíznej bábkovej revue Hlási sa televízna stanica zvierat a televíznej bábkovej hry Ako sa Bodrík poučil.

      Hlas Jozefa Skovaya znel aj v éteri. V rozhlasových hrách účinkoval od roku 1956 a od roku 1963 pôsobil vo filmovom a televíznom dabingu a ako spíker v televíznych bábkových inscenáciách.
      Seriál Miazgovci, ktorý priniesla Československá televízia na zažiatku 70. rokov 20. storočia uvádzal vtipné príbehy bežnej, typicky stredoeurópskej, smoliarskej rodiny tých čias. Hlavu rodiny - Gejzu, nadaboval skvelý herec so zmyslom pre humor Jozef Skovay a jeho seriálovou manželkou bola Paula Miazgová v podaní Magdy Pavelekovej. Výber hercov pre slovenský dabing bol dôkladný a hlasy sa takmer zhodovali s originálom.

      Všestranný umelec sa uplatnil aj na striebornom plátne. Zahral si v drámach Ďaleko je do neba (1972) v réžii Jána Lacka a Blízke diaľavy (1979) v réžii Ota Krivánka. Spolupracoval so svojimi hereckými kolegami Ivom Gogálom, Vladimírom Kobielskym a Zuzanou Mauréry aj v historickom cykle povestí Za mestskými múrmi: Čierna pani (2002), pod ktorej réžiu sa podpísala Ľuba Vančíková.
      Jozef Skovay zomrel 7. augusta 2015 v Bratislave vo veku 85 rokov.

      Zdroj: Encyklopédia dramatických umení Slovenska M-Ž, www.theatre.sk, www.csfd.cz

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]