Autor textu: Školské.sk
02.12.2019

Výzva na čas vianočný, čas sviatočný: Vymeňme elektroniku za skutočnú hru!

Najviac detí s mobilom žije na strednom Slovensku.

Foto: Školské.sk

Bratislava 02.12.2019 (Skolske.sk)

Elektronické zariadenia sú neoddeliteľnou súčasťou našej doby. Sú praktické, užitočné aj zábavné. Prístup k nim majú čoraz mladšie deti. Máme čísla, ktoré prezrádzajú, koľko detí do päť rokov má prístup k mobilom, tabletom či počítačom.
 
Viac ako dve tretiny slovenských detí, konkrétne 78,7 %, má podľa nedávno zrealizovaného prieskumu, ktorého sa zúčastnilo niekoľko stoviek respondentov, prístup k elektronickému zariadeniu – k mobilu, tabletu, počítaču. Zaujímavé pritom je, že čím starší rodinní príslušníci, tým vyššie percento kladných odpovedí na otázku, či má dieťa do piatich rokov v ich rodine prístup k digitálnym prístrojom. Áno odpovedalo až 91,7 % opýtaných vo veku 45 – 53 rokov. Rovnako odpovedalo 82,6 % respondentov vo veku 36 až 44 rokov. V poradí tretia najpočetnejšia skupina, ktorá uviedla, že malé dieťa v ich rodine má prístup k mobilu, tabletu alebo počítaču, boli respondenti vo veku 18 až 26 rokov, spomedzi ktorých odpovedalo áno takmer 80 %.
​​​​​​​
Najviac detí s mobilom žije podľa spomínaného prieskumu na strednom Slovensku (vedie Banskobystrický kraj), západná a východná časť krajiny sú na tom podľa čísel rovnako. Kto si myslel, že najviac detí s mobilom je v Bratislave a okolí, bude prekvapený. Údaje z aktuálneho prieskumu hovoria o tom, že Bratislavský kraj ostal za Žilinským, Banskobystrickým, Nitrianskym, Košickým aj Trnavským krajom. Najmenej detí s mobilom je v Trenčianskom kraji (66,7 %).
 

Elektronika na hranie?

Je vysoko pravdepodobné, že deti používajú elektroniku, ku ktorej majú prístup, na hry a pasívnu zábavu. Koniec koncov, často to vidia aj u rodičov. Ale vystačia si s takýmito hrami alebo stále túžia po skutočných hračkách? Samozrejme, že túžia. A rodičia ich nimi zahŕňajú. Podľa čoho vyberajú, tiež prezradil prieskum.
Je zaujímavé, že cena hračky nie je až taká dôležitá ako jej zameranie. To je dôležité až pre 88 % opýtaných, pričom tento faktor zvažuje takmer 90 % žien a 85 % mužov. Na cenu sa dívajú viac muži než ženy, ale aj tie ju zvažujú.
Pri výbere hračiek rodičov takmer nezaujíma krajina ich pôvodu (je dôležitá iba pre 2,7 % opýtaných), životnosť (dôležité pre 2,3 %) či výrobca (dôležitý pre 1,1 % opýtaných rodičov).
 

Zameranie na kvalitu


Podľa názoru odborníkov zo segmentu obchodu s hračkami sa za posledné roky spotrebiteľské správanie trochu zmenilo. Pred kvantitou dostáva prednosť kvalita hračiek a poznať to najmä počas predvianočných nákupov. „Ľudia sa postupne učia uprednostňovať kvalitu pred kvantitou. Radšej obdarujú dieťa niečím väčším a hodnotnejším, no vždy to radi doplnia ešte aj drobnosťou na potešenie, ako napríklad puzzle či plyšovou hračkou,“ delí sa o skúsenosť Dominik Rusňák zo siete hračkárstiev TOYETO, ktorý sa špecializuje na výber edukatívnych a vnímavých hračiek.
Najmä na Vianoce chcú dospelí prekvapiť deti niečím špeciálnym a to sa prejavuje aj na ich spotrebiteľskom správaní. „Pred nákupom sa často prídu poradiť ohľadom najnovších a najvhodnejších hračiek,“ hovorí D. Rusňák. A to aj v hodine dvanástej, teda pri nákupoch na poslednú chvíľu. „Každý rok sa nájdu zákazníci, ktorí chvatne nakupujú 24. decembra ráno, no vo všeobecnosti začínajú ľudia nakupovať hračky na Vianoce už od polovice októbra,“ potvrdzuje zvyky spotrebiteľov špecialista na edukatívne a vnímavé hračky.
 

Vianočná klasika

Už bolo spomenuté, že podľa prieskumu rodičia pri kúpe hračiek hľadia v prvom rade na zameranie. Každoročnou vianočnou klasikou sú bábiky, vláčiky, stavebnice a spoločenské hry – všetko hračky, ktoré nemôže nahradiť ani ten najlepší mobil, tablet, počítač... Rozvíjajú kreativitu, fantáziu, motoriku, myslenie aj medziľudské vzťahy a interakcie. Takže deti môžu byť pasívnymi konzumentmi virtuálneho obsahu sprostredkovaného elektronickým zariadením, ale stále ostávajú deťmi, ktoré sa aj vďaka rodičom a ich výberu hračiek hrajú rovnako klasicky ako deti pred sto rokmi.
Pod vianočným stromčekom, samozrejme, bude aj nejeden mobil, foťák, tablet... Od „Ježiška“ pre dospelého či pre dieťa. Zároveň sú sviatky zimy skvelou príležitosťou hrať sa skutočné spoločenské hry, zapojiť do nich rodinu a priateľov alebo sa s malými deťmi hrať s ich hračkami. Možno rodičia ani netušia, ako veľmi by sa takýto vianočný „darček“ deťom páčil.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]