Autor textu: Laura Mlynárová
25.10.2019

Skupina NOCADEŇ pokrstila svoju Auróru

V rímskej mytológii Auróra znamená bohyňa svitania. 

Foto: Laura Mlynárová

Bratislava 25.10.2019 (Skolske.sk)-

Samozvaný líder Rasťo a jeho starší brat alias gitarový hrdina Robo, prišli vlakom z „totych Košicoch“ do Bratislavy, aby pokrstili svoje siedme „dieťa“ album s názvom Auróra. Takto privítala bratov Kopinovcov v kníhkupectve Martinus ich priateľka a moderátorka Miša z Rádia Expres. Prišli naľahko, iba s dvoma gitarami. Veď čo im viac treba. Hneď ako vyberú gitaru, začnú sa diať divy. Mohli sa o tom presvedčiť aj ich fanúšikovia, ktorí prišli do bratislavského kníhkupectva na Obchodnej ulici. Krst svojho albumu otvorili hudobníci známou piesňou Havran zo šiesteho štúdiového albumu Pozemskí astronauti, ktorý vyšiel v roku 2015. 

pic
Foto: Laura Mlynárová

„Ako sme začínali...“ 

 Po piesni sa bratia pohodlne usadili do kresiel a rozhovorili sa, napríklad aj o svojich začiatkoch. Už je to 22 rokov odkedy sa inšpirovaní vrátili z londýnskeho koncertu írskej rockovej skupiny U2 domov do Košíc a založili Nocadeň. Ich rocková skupina oficiálne vznikla 25. decembra 1997. Odvtedy nie sú bratia Rasťo a Robo Kopinovci iba fanúšikmi rockovej hudby, ale interpretmi, ktorí si plnia svoje sny. Podľa ich vlastných slov už začiatky mali „snové,“ pretože ich hudbu začali rádiá na Slovensku hrať po veľmi krátkom čase od ich vzniku. „Mali sme jednu, dve skúšky a už nás hrali,“ zaspomínal si Rasťo.  

 Svoju hudbu Kopinovci charakterizujú ako svetovú

Našim fanúšikom sa snažíme priniesť svetový zvuk a svetové pesničky, prezradili. Ich tvorba ale nikdy nie je kópiou populárnych medzinárodných hitov. Na to si dávajú veľký pozor: „Nikdy sa nesnažíme nič kopírovať a navyše nás nebaví tvoriť v tých istých šablónach dookola. Veľa experimentujeme. Pôvodne sme gitarové zoskupenie, no v našej hudbe sa objavujú aj elektronické prvky.“ Hudba skupiny Nocadeň je teda autentická a najmä blízka ľudom. Texty píšu tak, aby si v nich každý človek našiel to svoje. Presne taká má byť aj Auróra.  Najlepšie sa tvorí na svitaní  Počas krstu zaznelo viacero piesní z dielne chlapcov Kopinovcov. Medzi nimi aj pieseň Svitanie z najnovšieho albumu. Mladší zo súrodeneckej dvojice Rasťo sa neskôr priznal, že práve na svitaní je jeho najproduktívnejšie obdobie. „Múza ma kopne väčšinou medzi jednou až štvrtou hodinou nadránom. Brat má z toho radosť, pretože s novými nápadmi ho zvyknem budiť tak o druhej,“ zasmial sa Rasťo a Robo sa súhlasne pousmial. Na novom albume sa teda nachádzajú aj Rasťove texty a témy, ktoré vznikali pod odborným dohľadom rozospatého staršieho brata.  Album venovaný brunetám  Auróru bratom pokrstila herečka Henrieta Mičkovicová vzdušným bozkom.

​​​​​​​ Album je vraj venovaný brunetám, a preto ho musela pokrstiť najkrajšia bruneta na svete. Krstná mama Auróre zaželala zaujímavú cestu. Vraj nech si nájde nových poslucháčov aj o 20 rokov. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]