Autor textu: Ing. Andrea Hajabácsová
25.10.2019

Komárňanskí študenti rozvíjali svoje schopnosti na Malte

Nadobudli cenné pracovné skúsenosti a nadviazali nové priateľstvá.

Foto: Ing. Andrea Hajabácsová

Komárno 25.10.2019 (Skolske.sk)


Kvalitné odborné vzdelávanie nie je možné realizovať len medzi stenami školy, na nadobudnutie nových skúseností treba poskytnúť priestor aj mimo nich. Odborná prax v zahraničných firmách je pre účastníkov pridanou hodnotou, nakoľko oblasť zahraničného a domáceho obchodu, cestovného ruchu a služieb presahuje hranice regiónu a Slovenska, takže ak chcú žiaci v budúcnosti uspieť vo svojich profesiách, je nevyhnutné získať čo najviac poznatkov, zručností a kompetencií aj z prostredia zahraničných firiem.

Celkovo 38 žiakov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Komárne mohlo rozvíjať svoje profesijné kompetencie a zručnosti na Malte počas štyroch týždňov v dvoch turnusoch - v júni a v septembri. V rámci projektu Erasmus+ - Implementácia odbornej praxe v zahraničí v procese skvalitňovania odborného vzdelávania II. - sa účastníci stali aktívnou súčasťou medzinárodne pôsobiacich firiem a inštitúcií, pričom dorozumievacím jazykom bola angličtina. Počas štyroch týždňov vykonávali odbornú prax v odbore, ktorí študujú v Strednej odbornej škole obchodu a služieb na Budovateľskej ulici v Komárne.

Žiaci prvého a druhého ročníka odboru kuchár pracovali v reštauračnej časti štvorhviezdičkového hotela, kde na vlastnej koži zažili zhon pri príprave raňajok a doobedňajších pokrmov pre hotelových hostí.


​​​​​​​
Žiaci odborov obchodná akadémia a obchodné a informačné služby – medzinárodné obchodné vzťahy vykonávali počas odbornej praxe na Malte administratívne práce v účtovných kanceláriách, realitných agentúrach, jazykových školách, cestovných kanceláriách, reklamných agentúrach a advokátskych kanceláriách. Cenné skúsenosti nadobudli aj žiaci pôsobiaci na marketingovom oddelení Maltského národného orchestra, Národného archeologického múzea, Národnej knižnice a menších divadiel, kde sa doslova stali súčasťou kultúry a histórie. Zodpovedne pristupovali k prideleným úlohám, či už mali organizovať alebo propagovať kultúrne podujatia, tvoriť a distribuovať reklamné materiály či spravovať webové stránky. S maximálnou precíznosťou a rešpektom archivovali nové i historické dokumenty, publikácie, poznámky i archeologické nálezy.
Účastníci tak júnového ako aj septembrového turnusu vo svojom voľnom čase mali možnosť spoznať bohatú históriu, prírodné krásy, kultúrne a historické pamiatky Malty. Popri rozvíjaní komunikačných zručností v anglickom jazyku nadobudli cenné pracovné skúsenosti a nadviazali nové priateľstvá, pričinili sa o šírenie dobrého mena kvalitného odborného vzdelávania v Komárne, ktoré má svoje uplatnenie aj v zahraničí.

(Erasmus+ KA2018-1-SK01-KA102-045844, Implementácia odbornej praxe v zahraničí v procese skvalitňovania odborného vzdelávania II.)

Ing. Andrea Hajabácsová,
koordinátorka projektu

 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]