Autor textu: Vladimír Bačišin
29.10.2019

Abeceda ekonomiky – mzdy

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 29.10.2019 (Skolske.sk)

Mzdy sú najväčšou časťou príjmov obyvateľov. Majú preto najväčší vplyv na veľkosť dopytu po spotrebiteľských tovaroch. Mzda je odmena za poskytnutú prácu. Každého dnes zaujíma najmä veľkosť mzdy. Dá sa povedať, že je to cena, ktorú zamestnávateľ platí zamestnancovi.  Cena sa platí za rôzny čas. V rôznych ekonomikách sú rôzne zvyklosti. Niekedy sa mzda určuje za hodinu, inokedy za týždeň, či za mesiac. Rozlišuje sa nominálna mzda a reálna mzda.

Čo je to nominálna a reálna mzda?  Nominálna mzda je to množstvo peňazí, ktoré dostáva zamestnanec za deň, týždeň či mesiac práce. Podľa mzdy sa dá posudzovať aké má človek postavenie, čo všetko si môže kúpiť. Mzda nepriamo napovedá aj o blahobyte ľudí. Reálna mzda je taká mzda, za ktorú si reálne kupujete určité tovary a služby.

Predstavme si, že niekto zarobil v roku 2000 nominálnu mzdu 500 EUR. Predpokladajme, že v roku 2001 zarábal  tú istú sumu. Ceny v tomto roku stúpli o 10 %. To znamená, že v roku 2001 si zamestnanec mohol kúpiť menej tovarov. Z nákupov mohol vyradiť tovary v hodnote 50 EUR.
Od čoho závisí veľkosť mzdy? Veľkosť mzdy závisí od kvality práce, vzdelania zamestnanca, ale aj existujúce profesionálne návyky.

Vo vyspelých ekonomikách napríklad mzda závisí od množstva peňazí vynaložených na vzdelanie. V nich je drahé štúdium lekárov, právnikov a vysokoškolských pedagógov. Vysoké náklady na vzdelanie majú zmysel, lebo sa vrátia vo vyššej mzde. Profesie, ktoré si nevyžadujú špeciálne vzdelanie, majú nižšie mzdy. Napríklad profesia predavača, či upratovačky nie je spojená s vysokými nákladmi na vzdelanie. Preto majú tieto profesie nižšie mzdy.

Mzda je podľa rôznych definícií buď, najmä peňažná,  odmena za prácu, alebo len odmena za závislú prácu, alebo len odmena za prácu robotníka, alebo len odmena za prácu v súkromnom, alebo manuálnu vo verejnom sektore. V slovenskom práve platí ako definícia mzdy posledná z uvedených možností.
​​​​​​​
V ekonómii sa mzda niekedy definuje či skôr interpretuje ako cena práce, a/alebo ako cena pracovnej sily,  a/alebo ako položka nákladov na prácu a/alebo ako dohodnutý dôchodok z práce a podobne. Podobný je výraz plat, ktorý sa v závislosti od zvolenej definície buď zhoduje či značne prekrýva s pojmom mzda, alebo má naopak opačný význam. Konkrétne plat znamená buď  odmenu za prácu, alebo len odmenu za nemanuálnu závislú prácu.  

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]