Autor textu: Kamila Bažíková
31.10.2019

Nech sa páči, vstúpte! 

eTwinning,  DoFe, alebo Erasmus+ ?

Foto: Kamila Bažíková

Bratislava 31. októbra (Skolske.sk) - Zaujíma vás, ako to vyzerá na OARBe – teda na Obchodnej akadémii Račianska v Bratislave, aká je tam atmosféra, ako vyzerajú priestory na učenie sa, akí sú tu učitelia a žiacka komunita, čo vám táto škola môže ponúknuť?

S mottom „ Rozvíjame odbornosť aj osobnosť“ sme aj tento rok uskutočnili deň otvorených dverí na našej škole. Je u nás dobrou tradíciou, že po priestoroch školy vás  - deviatakov a rodičov – sprevádzali naši žiaci tretieho a štvrtého ročníka, takže priamo z „ prvej ruky“ ste dostali informácie o povinných a voliteľných vyučovacích predmetoch, o školských aktivitách, projektoch a workshopoch, ktorých počas roka nie je málo.

pic
Foto: Kamila Bažíková

No a kde začíname s rozvojom osobnosti? Predsa v prvom ročníku v predmete  „Osobnosť žiaka.“ V tomto školskom roku máme novinku, a to duálne vzdelávanie v jednej triede 1. ročníka, teda žiaci sa vzdelávajú jeden deň v týždni vo firmách ako napr. Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, delphia, dm drogéria a to bola inšpirácia aj pre cudzí jazyk nemecký druhý. Vzdelávame po novom, prepájame bežný jazyk s firemným, odozva žiakov je pozitívna, neustála komunikácia ich baví a podnecuje radosť z učenia. Vyjadrenie žiačky prvého ročníka „ doteraz som nemala rada nemčinu, avšak teraz je to zábavné“, hovorí za všetko. V druhom ročníku môže byť nemčina pre vás tiež príťažlivá v medzinárodných projektoch eTwinning.
 Ako? A prečo? Učenie bez učebnice, avšak v reálnom jazykovom on- line prostredí, komunikácia s rovesníkmi na témy, ktoré si vyberiete a pritom hľadáte riešenia napr. v oblasti zamestnanosti mladých ľudí, poukazujete na problémy, napr. nebezpečenstvá internetu a sociálnych médií, spoznávate spoločenský, alebo kultúrny život v krajinách partnerov, objavujete a prezentujete kultúrne dedičstvo, či  prinášate pohľad na zdravú výživu mladého človeka a vchádzate do tajov poľskej, či gréckej kuchyne, alebo skúmate uplatňovanie demokratických zásad a navrhujete riešenia na ich zlepšovanie.

pic
Foto: Kamila Bažíková
pic
Foto:Kamila Bažíková
pic
Foto: Kamila Bažíková

Sedem projektov za sedem rokov realizácie eTwinningu na OA Račianska, k tomu ku každému projektu ocenenie EQL – európsky certifikát kvality, veľa nadšených žiakov s nadobudnutými IKT a prezentačnými zručnosťami, s rozvinutou kreativitou a dobrým sebavedomím, je minimálna bilancia prínosov eTwinningu a znamená rozvoj osobnosti praktickým spôsobom.
 Aj učiteľ je ziskový. Nadobudnuté priateľstvá s kolegami v Grécku, Poľsku, Nemecku či Francúzku, možnosť dozvedieť sa ako funguje školstvo v inej krajine, zdieľať dobré postupy a nápady pre svoje vyučovanie, dokonca mať možnosť sám sa on - line vzdelávať cez fórum. To všetko formuje učiteľa, podnecuje aktivitu, nabíja motiváciou a novou radosťou zo svojho povolania. Som eTwinningový pedagóg, som ambasádor tohto programu pre región Bratislava a ako škola sme školiacim strediskom pre ostatných učiteľov. Nech sa páči, vstúpte!  eTwinning u nás naozaj žije!

pic
Foto: Kamila Bažíková
pic
Foto: Kamila Bažíková
pic
Foto: Kamila Bažíková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]