Autor textu: Mgr. Martina Štefanková
29.10.2019

Kúsok Francúzska na cirkevnej škole

Žiaci sa učili nové témy, osvojovali si správnu francúzsku výslovnosť, gramatiku

Foto: Mgr. Martina Štefanková

Žiar nad Hronom 29.10.2019 (Skolske.sk)

Počas októbra sa v našej ZŠ s MŠ Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom intenzívnejšie "parlovalo", keďže sa na krúžku francúzskeho jazyka zúčastňovali aj rodené Francúzsky - madame Christina Bonasé a Annie Dyck. Vďaka francúzskej neziskovej organizácii učiteľov bez hraníc- GREF, ktorá  ich na Slovensko vyslala, sme si aj my - jedna zo škôl Banskobystrického kraja - mohli užiť pravú ľubozvučnú francúzštinu. Zaujímavou formou sa žiaci učili nové témy, osvojovali si správnu francúzsku výslovnosť, gramatiku a slovnú zásobu, avšak neostalo len pritom.

​​​​​​​

pic
Foto: Mgr. Martina Štefanková

Na ďalších stretnutiach si pani Annie  pripravila hodinu, na ktorej sa žiaci dozvedeli zaujímavosti o Francúzsku a francúzskych zámorských teritóriách. Vypočuli si, ako sa žije na francúzskom pobreží Atlantického oceána (odtiaľ Annie pochádza), ako 20 rokov pôsobila na Antilách neďaleko Ameriky, aj to, prečo je pre Francúzov možné kedykoľvek sa presťahovať na nádherné ostrovy ako Martinique, Réunion či iné. Sladkou bodkou na záver všetkých stretnutí lektorkinho pôsobenia v našej škole bol typický francúzsky zákusok Tarte aux pommes, ktorý pripravila s našimi šikovnými "francúzštinármi".  A veruže si na ňom riadne pochutili!

pic
Foto: Mgr. Martina Štefanková


Určite bolo skvelou skúsenosťou pre našich žiakov používať a cibriť si cudzí jazyk v reálnom živote, prekonať bariéru či strach z urobenia jazykových chýb, či stretnúť človeka z iného kultúrno-spoločenského prostredia.

Dúfame, že nevšedné hodiny francúzskeho jazyka žiakov povzbudili a motivovali v učení sa tohto krásneho jazyka aj naďalej! 
                                                       Mgr. Martina Štefanková

pic
Foto: Mgr. Martina Štefanková
pic
Foto: Mgr. Martina Štefanková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]