Autor textu: Jana Sňahničanová
29.10.2019

Obrázky Slovenska očami dvoch generácií

Stretnutia seniorov a juniorov priniesli nové skúsenosti, vedomosti, ústretový tvorivý dialóg.

Foto:UNIZA

Žilina 29.10.2019 (Skolske.sk)


V mesiaci október 2019 sa uskutočnili  dva medzigeneračné workshopy s podporou Žilinského samosprávneho kraja v rámci projektu: Obrázky Slovenska. Dobrovoľníci z Univerzity tretieho veku pri Ústave celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline (ďalej len U3V UNIZA) navštívili Strednú odbornú školu poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline. Obidve stretnutia seniorov a juniorov sa uskutočnili vo veľmi kvalitnom infraštrukturálne aj ľudsky vybavenom prostredí a priniesli nové skúsenosti, vedomosti, ústretový tvorivý dialóg a dôkaz o potrebnosti prepojenia generácií. „Priblížili sme sa k svojim obciam alebo mestám, ale dozvedeli sme sa veľa  aj o iných obciach. Naučili sme sa medzi sebou spolupracovať v medzigeneračnej skupine. Vzácne bolo, že sme spolu veľa komunikovali a mali možnosť vyjadriť svoj názor., povedala študentka - účastníčka stretnutia.
 
Vete, kde sa nachádza obec Liptovská Teplička? Viete, čím je výnimočná? Nachádzajú sa tu z minulosti zachované malebné pivničky v kopcovitom teréne, políška úzke ako v Toskánsku, dedinka má veľmi logicky - protipožiarne rozdelenú časť na obydlia a stodoly zvlášť... Všetky tieto unikáty obce sme mali možnosť vidieť v zaujímavom dokumentárnom filme o Liptovskej Tepličke, ktorý spestril naše stretnutie. Následne sa v zmiešaných medzigeneračných tímoch tieto unikáty obce prediskutovali a spoločnou prácou seniorov a juniorov zhmotnili do  výsledku v podobe:  letáku, informačného listu, básne a inej propagácie pre potenciálnych návštevníkov obce.

Počas druhého medzigeneračného workshopu s názvom: Mypríbeh sa ďalej spoločne pátralo po hodnotách, ktoré ovplyvnili náš osobný životný príbeh. Boli to ľudia, naše rodisko, naša krajina? Aby sme spoločné tvorivé stretnutie ukončili konkrétnym výstupom, vznikol v každej medzigeneračnej skupinke miniprojekt ako sprievodca po obci, meste, oblasti, ktorú by sme radi propagovali pre iných, lebo sme na ňu hrdí...Seniori v skupinách pôsobili ako spolutvorcovia aj mentori, ktorí spoločne so svojimi partnermi mladšej vekovej kategórie vytvorili jeden harmonicky sa dopĺňajúci tím. A aj o to tu išlo, aby sa búrali predsudky, viedol ústretový medzigeneračný dialóg a vytvárali spoločné diela.
Albert Einstein povedal:“ Jeden človek nemôže zmeniť celý svet, ale môže zmeniť celý svet jednému človeku“. U3V UNIZA si uvedomuje, že svojou snahou o medzigeneračné učenie  neodstráni  všetky problémy a predsudky medzi generáciami, ale s určitosťou vie, že aj malými krokmi prispeje k zlepšeniu vzťahov medzi generáciami v mieste a rozsahu jej možnom. A to je tiež dôvod, prečo sa U3V UNIZA pripravuje na ďalší vzdelávací medzigeneračný workshop s názvom: Vlkolínec.
 
Univerzita tretieho veku je súčasťou Ústavu celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline. Od roku 1995 ponúka záujmové vzdelávanie pre všetkých nad 45 rokov. Dlhodobo sa snaží rozvíjať aj dobrovoľnícke aktivity svojich študentov – seniorov v oblasti neformálneho a medzigeneračného vzdelávania. Širokej verejnosti je prístupný zdarma popularizačný prednáškový cyklus s názvom: Cesty poznávania.
                                                                        
           Jana Sňahničanová – koordinátorka U3V UNIZA

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]