Autor textu: Vladimír Bačišin
30.10.2019

Abeceda ekonomiky -  rozdiely v mzdách

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 30.10.2019 (Skolske.sk)

Je rozdiel medzi tým akú mzdu dostávajú kvalifikovaní, alebo nekvalifikovaní zamestnanci. Rôzne práce môžu byť príťažlivé, iné nemusia byť zaujímavé.  Na rozdiel v mzdách vplývajú rôzne faktory.
Ako sa tom prejavuje na výške mzdy? Existujú aj práce, ktoré nie sú príjemné, ale aj tak sú potrebné pre spoločnosť. Niekto musí z kravína vypratať hnoj. To nie je literárna metafora, ale aj reálny fakt. Práca môže byť špinavá ako je napríklad čistenie kanalizácie. Sú aj nebezpečné práce ako je práca baníka v podzemí. Škodlivé práce sú spojené s likvidáciou odpadu, či chemickým priemyslom.  Vyššie mzdy väčšinou kompenzujú určitý druh rizík. Preto sa im hovorí kompenzujúce mzdy.

Vyššie mzdy bývajú väčšinou v metalurgickom a chemickom priemysle, či iných odvetviach ekonomiky, ktoré sú spojené s ťažšími podmienkami práce. Rovnaká práca sa môže platiť rozdielnymi mzdami v závislosti od podmienok práce. Ropa sa dá ťažiť v Severnom ľadovom oceáne pomocou ťažobnej veže, dá sa ťažiť aj na pevnine v Sibíri, ale aj v Afrike. Mzda závisí aj od podnebia a prírodných podmienok.

Ako môžu mzdu ovplyvňovať mimoriadne schopnosti? Je samozrejmé, že mzda závisí aj od vlastnosti ľudí. Ak je niekto mimoriadne schopný matematik, platia mu viac. Má talent. Za talent sa platí. Ľudí, ktorí majú talent nie je veľa. Keď je niečoho málo, platí sa za to viac. Mzda závisí aj od toho, koľko zamestnávateľ zaplatí za to, aby zamestnanec neodišiel k inému zamestnávateľovi.
Na mzdy samozrejme vplýva aj úroveň nezamestnanosti. Ak je práce viac ako pracovných miest, nezamestnaní sú schopní pracovať aj za nižšie mzdy.

Rozdiely v platoch medzi jednotlivými časťami Slovenska sú dlhodobo nespochybňovaným faktom. V hlavnom meste bývajú príjmy najvyššie, oproti východu krajiny aj niekoľkonásobne. V posledných rokoch sa však začína ukazovať, že platy mimo Bratislavy pravidelne stúpajú. 
​​​​​​​
Rozdiely v mzdách sú dané rozdielmi v profesiách, poznatkoch, ale aj prírodných podmienkach práce.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]