Autor textu: Ľuboš Lukáč
31.10.2019

Majster kreslenej satiry Fedor Vico priúčal remeslu v Klube nadaných detí

V KND-čku sa kreslili karikatúry i portréty samotného umelca.

Foto: Ľuboš Lukáč

Prešov 31.10.2019 (Skolske.sk)

Nadané deti spoznali zámerne prehnané zobrazovanie osôb, či javov. Umelecké diela – karikatúry predstavil majster Vico prostredníctvom rôznych časopisov a jedinečnej knihy vlastnej tvorby. Nechýbalo zaujímavé kreslenie, ktorého sa zhostili deti. Niektorí si vyskúšali karikatúry, iní sa rozhodli zvečniť samotného karikaturistu.

Stretnutie, na aké sa nezabúda, spestrili spoločné rozhovory s nadanými školákmi i zaujímavé otázky. V mysliach najmenších nadlho ostanú spomienky na stretnutie s osobnosťou v podobe fotografií, konzultácií detských prác s odborníkom a podpisov pre každé dieťa. Uznávaný karikaturista venoval školákom z Klubu nadaných detí karikatúru vytvorenú na samotnom stretnutí s nimi.
​​​​​​​

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

História autorovej kariéry je veľmi bohatá. Prvú karikatúru uverejnil vtedy pätnásťročnému stredoškolákovi Fedorovi satirický časopis Roháč. Pre tento časopis vytvoril populárnu postavu Jánošíka, vychádzajúcu dlhoročne pod názvom Dereš Fedora Vica. Po niekoľkoročnej (nútenej) pauze sa napokon vrátil do regionálnej tlače. V rusínskom jazyku publikoval seriál Iľko Sova z Bajusova v týždenníku Nové žitja.

Po roku 1989 sa jeho tvorba stala súčasťou rusínskych Narodnych noviniek. Jeho kreslené diela sa opäť objavovali v Roháči, Aréne, časopise Mosty a Bumerang. Nasledoval úspech aj za hranicami, a to v českých Lidových novinách. Vicove satirické kresby nájdete v denníkoch SME, Šport a Prešovský Večerník. Fedor Vico taktiež inicioval vznik časopisu Bumerang a je pravidelným organizátorom medzinárodnej súťaže kresleného humoru v Prešove pod názvom Zlatý súdok.

Bohatou je zbierka ocenení, ktorých má Vico neúrekom. Bol ocenený výročnou cenou Českej únie karikaturistov, Cenou Slovenského literárneho fondu, Rusínska osobnosť roka, či Cenou mesta Prešov.

A to nie je všetko! Známy karikaturista účinkoval v dvoch dokumentárnych filmoch: Iné svety a Osadné. Do tretice do jeho hereckej zbierky nedávno pribudol film – romantická komédia Loli paradička.

Stretnutia nadaných detí sa konajú jedenkrát v týždni a patria medzi projekty celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Organizátorom je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.
​​​​​​​

pic
Foto: Ľuboš Lukáč

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]