Autor textu: TASR
31.10.2019

MŠVVaŠ pripravuje službu, tá umožní žiadať o vydanie odpisu z registra trestov

V najbližších dňoch bude zverejnená aj aplikačná pomôcka.

Foto: MŠVVaŠ

Bratislava 31.10.2019 (TASR)

 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR pripravuje novú elektronickú službu pre učiteľov, ktorá zabezpečí, aby vedeli požiadať o vydanie odpisu z registra trestov z domu alebo z práce. TASR to potvrdil odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva s tým, že ministerstvo chce, aby preukazovanie bezúhonnosti v čo najmenšej miere zaťažovalo pedagogických a odborných zamestnancov.

      "MŠVVaŠ pripraví špeciálny modul pre učiteľov rezortu školstva v rámci nimi používanej webovej aplikácie (CRINFO)," priblížil rezort školstva to, ako bude možné požiadať o odpis z registra trestov elektronicky. Momentálne sa ešte rieši problém s pedagogickými zamestnancami, ktorí nie sú v evidencii MŠVVaŠ SR. Ide napríklad o učiteľov jazykových a súkromných škôl.

      "Predpokladáme, že celý proces bude ukončený do pondelka (4. 11.)," uviedlo ministerstvo školstva. Zároveň doplnilo, že v najbližších dňoch bude zverejnená aj aplikačná pomôcka s rozpracovaním pri preukazovaní bezúhonnosti.

      Pedagogickí pracovníci musia požiadať o odpis z registra trestov do 31. decembra. Pôvodne tak mohli urobiť do 31. mája 2020. TASR to potvrdila ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). "My z ministerstva školstva pošleme na všetky školy metodické usmernenie, aby učitelia vedeli, akým spôsobom o to žiadať. V žiadnom prípade zatiaľ nie je potrebné, aby individuálne chodili a žiadali o tieto odpisy, pretože fyzickým osobám sa takéto odpisy ani nevydávajú," povedala ministerka.

      Rezort školstva podľa Lubyovej chce, aby o odpisy z registra trestov bolo možné žiadať hromadne.

"Učitelia by nemuseli chodiť a dávať si žiadosti na okresný úrad jednotlivo. Potom by sa už okresné úrady obrátili na Generálnu prokuratúru, tá by poskytla okresnému úradu ako právnickej osobe informáciu. Okresný úrad by po spracovaní tejto informácie dal na školu iba vyjadrenie o tom, či daný človek je alebo nie je bezúhonný na účely tohto zákona.

Priblížila Lubyová. Odpisom musia pedagógovia preukázať svoju bezúhonnosť po nedávnom medializovanom prípade zneužívania žiaka pedagógom.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]