Autor textu: Vladimír Bačišin
01.11.2019

Abeceda ekonomiky - kolektívne vyjednávanie

TASR prináša serial - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.kozsr.sk

Bratislava 01.11.2019 (Skolske.sk)

Odbory ako záujmová organizácia zamestnancov rokujú so zamestnávateľmi o podmienkach práce. Rokujú nielen v súkromných, ale aj verejných, alebo ak chcete štátnych úradov a firiem.  O čom sa môžu dohodnúť zamestnanci a zamestnávatelia?

Pri kolektívnom vyjednávaní sa môžu dohodnúť mzdové podmienky. To znamená, že zamestnanci sa dohodnú na tom kto a koľko dostane za vykonanú prácu. Pri rokovaniach zamestnancov zastupujú odbory, alebo zamestnanecká rada.  Dohody sa môžu týkať podmienok zamestnávania. Môže ísť napríklad o poskytovanie pracovných pomôcok, alebo príspevkov na obedy, či iných vlastností pracovných zmlúv.

Zamestnanci a zamestnávatelia sa nemusia vždy dohodnúť. Ich záujmy môžu byť rôzne. Zamestnanci chcú napríklad zvýšiť  mzdy o 10 %. Zamestnávatelia chcú len o 5%. Spory sa môžu týkať uzavretia kolektívnej zmluvy, alebo aj plnenia záväzkov z pracovnej zmluvy. Kvôli sprostredkovaniu sporov existujú sprostredkovatelia a rozhodcovia. Ich cieľom je dosiahnuť také podmienky v kolektívnej zmluve, ktoré by vyhovovali rovnako zamestnancom aj zamestnávateľom.

Aké druhy kolektívnych zmlúv existujú na Slovensku?   Existuje podniková kolektívna zmluva. Uzatvárajú ju zamestnávatelia s odbormi. V závislosti od toho, koľko odborových organizácií pôsobí vo firme. Prostredníctvom podnikovej kolektívnej zmluvy sa dá dosahovať zlepšenie sociálnych a ekonomických podmienok zamestnancov. Existujú aj kolektívne zmluvy vyššieho stupňa. Týkajú sa určitého odvetvia ekonomiky.. V ňom môže pôsobiť niekoľko organizácií zamestnávateľov, alebo aj niekoľko odborových organizácií.
​​​​​​​
Kolektívna zmluva vyššieho stupňa je výsledkom sociálneho dialógu na odvetvovej, alebo ak chcete na sektorovej úrovni, teda medzi skupinou zamestnávateľov a vyšším odborovým orgánom. Kolektívne zmluvy vyššieho stupňa uzatvárajú práve odborové zväzy, napríklad  Odborový zväz KOVO,  so zväzmi zamestnávateľov ako je Zväz zamestnávateľov elektrotechnického priemyslu, Zväz strojárskeho priemyslu SR a podobne,  v ktorých rámcovo upravujú inštitúty týkajúce sa pracovného času, mzdového rastu, dovoleniek, tvorby sociálneho fondu, či iných pracovnoprávnych inštitútov ako je odchodné, odstupné, väčší rozsah voľna s náhradou mzdy pri prekážkach na strane zamestnanca a podobne. Najväčšou odborovu organizáciou na Slovensku je Konfederácia odborových zväzov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]