Autor textu: Eliška Trpíšková
04.11.2019

Čarovné Toskánsko

 Čo môžeme čakať keď navštívime tento čarovný kút Talianska?

Foto: Eliška Trpíšková

Bratislava 04.11.2019 (Skolske.sk) 

 Koncom októbra som navštívila mesto Florencia, o ktorom som počula nesutočne veľa pozitívnych ohlasov, a preto som sa tam veľmi tešila. Florencia patrí pod región Toskánska, ktoré leží približne v strede Talianska. Táto oblasť sa môže pýšiť jedinečnou históriou a preslávilo sa najmä renesanciou. Milovníci architektúry, maliarstva či sochárstva si prídu na svoje a v pozadí nezostanú ani nadšenci pravého talianskeho vína, keďže táto oblasť má vo vinárskom povolaní naozaj čo ponúknuť. Významnými mestami Toskánska sú napríklad Florencia, Pisa, Lucca a Marema, Siena a Crete Sienesi,  tento región sa skladá zo 120 chránených oblastí. Ja som navštívila Florenciu a moje očakávania boli naozaj vysoké. Nie je to totiž až také veľké mesto. Jej pamiatky sa dajú prezrieť za jeden deň. Má približne 375 000 obyvateľov a v minulosti bola hlavným mestom Talianskeho kráľovstva.  Od 19. storočia si nesie prezývku „talianske Atény.“ V prvý deň sme mali s kamarátkou naplánovanú klasickú obhliadku mesta. Kým ona trávila doobedňajší čas v škole, ja som strávila krásne ráno v centre Florencie, v ktorom prekvitá monumentálna katedrála Duomo. Je štvrtou najväčšou katedrálou na svete a začali ju stavať už v 13. storočí. V 19. storočí bola stavba dokončená a skrášľuje ju tzv. Glottova zvonica. Veža má 414 schodov a je z nej prekrásny výhľad. Ako sa hovorí, že všetky cesty vedú do Ríma, tak vo Florencii všetky cesty vedú ku katedrále. Keď sme sa s kamarátkou stretli, vydali sme sa spolu smerom ku gotickému chrámu Basilica di Santa Croce. Chrám ma veľmi zaujal, keďže je taktiež hrobkou známych talianskych osobností ako napríklad Michelangela, Galilea alebo Machiavelliho.

pic
Foto: Eliška Trpíšková

Basilica si Santa Maria Novella bola ďalšou zastávkou a je považovaná za prvú veľkú baziliku vo Florencii. Po nej je pomenovaná i hlavná železničná stanica, ktorá sa nachádza hneď oproti. Vo Florencii sa nachádzajú veľmi známe trhoviská, ako vo väčšine talianskych miest. Keďže sú vždy naplnené stovkami turistov, neodolali sme a obed sme strávili tam. Čerstvé potraviny bolo cítiť už von a toto miesto odporúčam či už  na kúpu pravého talianskeho prosciutta alebo dobrého obeda, keďže na druhom poschodí tržnice sa nachádza mnoho „mini“ reštaurácií.

Posledné dve miesta, ktoré ma uchvátili najviac, mi „ukradli srdce.“ Keďže som milovníčkou výhľadov a západu slnka, odporúčam navštíviť most Ponte Vecchio, ktorý sa tiahne ponad rieku Arno. Druhým pre mňa dokonalým miestom bolo námestie Piazzale Michelangelo. Je z neho dokonalý výhľad na celé mesto a bolo navrhnuté Giussepem Poggim, ktorý ho v roku 1869 zasvätil Michelangelovi. Na tomto mieste sa nachádza taktiež múzeum s jeho dielami či bronzová replika sochy Dávida. Čo som nestihla navštíviť bolo múzeum s naozaj veľkou zbierkou talianskeho a florentského umenia. Nachádzajú sa tu diela známych umelcov ako napríklad už spomínaného Michelangela či Leonarda da Vinciho. Galeria degli Uffizi patrí medzi najnavštevovanejšiu atrakciu v meste a ja dúfam, že sa na toto miesto ešte niekedy v budúcnosti vrátim. Pamiatok vo Florencii je nespočetne veľa a tie, ktoré som spomenula, sa mi zdali najzaujímavejšie a zároveň aj najkrajšie. Môj víkend v Toskánsku bol nezabudnuteľný,  tento región má naozaj svoje čaro. Na mojom výlete nemohla chýbať ani obľúbená talianska pizza či špagety carbonara a samozrejme aj „trošku“ turistiky. Veď ako inak by som mohla vidieť tie krásne výhľady? Dúfam, že sa do Florencie ešte niekedy vrátim a navštívim všetky tie miesta, ktoré som si ešte nestihla prezrieť.

pic
Foto:Eliška Trpíšková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]