Autor textu: Vladimír Bačišin
05.11.2019

Slovo pravdepodobne v logike znamená možno áno, možno nie 

Slovo pravdepodobne v logike znamená možno áno, možno nie 

Foto: TASR

Bratislava 05.11.2019 (Skolske.sk)

Riadenie rizika  je to keď sa manažéri rozhodnú tak, aby ich súkromný alebo verejný podnik, alebo organizácia, neutrpel kvôli tomu stratu. Niekedy sa tomu hovorí minimalizácia rizika.

V ekonomickej teórii neexistuje jednoznačná definícia toho, čo je to riziko. Môže byť spojené s náhodnosťou. Náhodou sa stane to,  kvôli čomu prerobíme.  Existuje aj prístup cez pojem pravdepodobnosť.  Pravdepodobne sa môže stať, že v dôsledku niečoho podnik prerobí, alebo zarobí. Slovo pravdepodobne v logike znamená možno áno, možno nie.

Problematikou rizík sa zaoberá kniha, ktorú nedávno vydala Ekonomická univerzita. Autorský kolektív viedli Rudolf Sivák a Ľubomíra Gertler. Monografia sa volá Riziko vo financiách a v bankovníctve.
V knihe sa hovorí o trhoch vzájomne súvisiacich ekonomických  pojmoch -  riziko – výnos – likvidita. Likvidita je schopnosť niečo rýchlo predať,  a tak isto rýchlo predať.

Autori v knihe napísali „medzi otázkami, ktoré najviac rezonujú v ekonomickej teórii a praxi, nesporne patria otázky merania a riadenie finančných rizík. Poznamenávajú že riziko treba vypočítať a odmerať, ale súčasne ho treba analyzovať aj ako jav a proces. Riziká je podľa autorov treba vedieť aj riadiť z krátkodobého a dlhodobého hľadiska.

Okrem toho, že kniha prináša pohľad na metódy skúmania rizika, charakterizuje aj jednotlivé druhy rizík, ale aj príklady z praxe. Autori hovoria teda aj o tom, ako môžu podniky riadiť riziko.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]