Autor textu: Mária Škultétyová
05.11.2019

Evanjelická farárka zo Kšinnej Božidara Bašková reagovala na  článok o zabudnutom hrobe pána učiteľa

Jej slová a myšlienka uctiť si a skrášliť miesto jeho posledného odpočinku ma potešili. 

Foto: text

Bánovce nad Bebravou 05.11.2019 (Skolske.sk)

Napísala mi:
 
Vďaka , pani profesorka, za krásne články a zvlášť za tento o pánovi učiteľovi Michalovi Pelikánovi.

Na ten hrob myslím neustále, nezabúdam, len ...
Je veľký problém dostať k hrobu murára. Dvaja majú vážne zdravotné ťažkosti, jeden už nie je medzi nami. Aj v minulom roku som mala jedného sľúbeného, no potom sa mu skrížili plány a hrob zase zostal taký, akým ho človek nechce vidieť- veď mu je ľúto, že pedagóg, ktorý formoval nielen rozhľad, ale aj charakter detí, odpočíva pod takým chatrným "prístreškom" .
Tohto roku nečakane prišli murárovi  do života zdravotné ťažkosti a keďže robí v zahraničí, je to stále len v rovine zbožného želania.
Verím však a stále sa nevzdávam  toho maličkého sna- uctiť si pamiatku pána učiteľa skrášlením miesta jeho posledného odpočinku.
 
Ešte raz Vám ďakujem, pani profesorka, a prajem mnoho tvorivých síl a pevné zdravie!
 
Čo k tomu dodať?
 
Ja som kedysi hovorila starostovi, že by bolo dobre obnoviť hrob pána učiteľa. Nestalo sa. Preto ma teší, že sa našiel človek, ktorému osud zabudnutého hrobu nie je ľahostajný. Už za tú myšlienku a snahu ďakujem, pani farárka! Farár a učiteľ vždy bývali uznávanou autoritou, vždy mali srdce na správnom mieste. Vaša snaha to len dokazuje. Verím, že sa to podarí. Včera pri kríži som myslela aj na pána učiteľa.
 
Len tak mimochodom mi napadlo, žeby nebolo zlé  obnoviť aj zvoničku na cintoríne. Niektorí  si  ju z detstva ešte pamätáme. Často sme pozerali a obdivovali sme sváka Guričana, ako jednou rukou ťahali a rozozvučali starý zvon.
 
Ale to je len taká myšlienka, to už by som chcela priveľa. Aj keď v dedine je dosť šikovných ľudí, čo by to dokázali. Čo poviete?
 
 Súvisiace články:

Hrob v kúte starého cintorína

  
Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]