Autor textu: TASR
06.11.2019

Pred 205 rokmi sa narodil Adolphe Sax

Vynálezca obľúbeného saxofónu.

Foto: Adolphe Sax, celým menom Antoine-Joseph Sax

Bratislava 06.11.2019 (TASR)

 Džezovú, swingovú, ale aj rockovú či populárnu hudbu si možno len ťažko predstaviť bez saxofónu. Aj keď sa vo vážnej hudbe využíva zriedkavejšie, zaznieva v hudobných dielach, ako je napríklad Gershwinova Rapsódia v modrom či Bolero od Mauricea Ravela. A udomácnil sa, samozrejme, aj v dychovke. Vďaka výraznému až prenikavému a expresívnemu zvuku patrí saxofón medzi najobľúbenejšie nástroje. V stredu 6. novembra uplynie 205 rokov, odkedy sa narodil jeho tvorca, Belgičan Adolphe Sax.

      Antoine-Joseph Sax sa narodil 6. novembra 1814 v belgickom Dinante ako syn uznávaného výrobcu hudobných nástrojov Charlesa-Josepha Saxa. V hudobnom svete sa teda pohyboval od detstva.

      Ako chlapec sa učil hrať na viaceré hudobné nástroje, viac ho však zaujímala ich výroba a zdokonaľovanie. Vyrábal ich od svojich šiestich rokov. V pätnástich rokoch vyrobil pre Priemyselnú výstavu v Bruseli klarinet zo slonoviny. Ako dvadsaťročný zhotovil basklarinet, ktorým nadchol šéfa Parížskej opery. V roku 1840 s tridsiatimi frankmi vo vrecku začal študovať na konzervatóriu v Bruseli.

      Sax však chcel skonštruovať taký nástroj, ktorý by v sebe skĺbil vlastnosti ostatných inštrumentov – spojil by jemnú krásu dychov s pružnosťou i melancholickosťou strunových nástrojov. Tak sa mu v roku 1841 podarilo zostrojiť prvý saxofón. Nástroj vyhotovil v dvoch veľkostiach: sopranino resp. malý saxofón a väčší subkontrabasový saxofón.

      Saxovi prialo šťastie a na súťaži vojenských hudieb jeho orchester so zastúpením nového nástroja - saxofónu - vyhral. Adolphe Sax dostal za úlohu zrenovovať vojenský orchester a 23. júna 1848 mu na jeho nový nástroj udelili patent. Ten zahŕňal 14 typov tohto nástroja – od sopraninového cez sopránový, altový, tenorový a barytónový saxofón až po basový a kontrabasový saxofón. Jednotlivé typy sa odlišujú veľkosťou i ladením.

      Adolphe Sax vyrobil svoj nový nástroj z mosadze, zvuk sa však vytvára chvením dreveného plátku umiestneného v pôvodne kaučukovej hubici. Preto sa saxofón zaraďuje do rodiny drevených, a nie plechových dychových nástrojov, medzi ktoré patrí trúbka, lesný roh alebo tuba.

      Už rok po patentovaní sa stal saxofón samostatným študijným predmetom na parížskom konzervatóriu, v rokoch 1858-1870 ho tam začal vyučovať samotný Sax.

      Veľkým priaznivcom saxofónu bol skladateľ Hector Berlioz, ktorý bol vynálezom nadšený, žasol nad jeho jedinečným zvukom a pohodlným používaním. Saxovi pomohol s publicitou, aby sa dostal do povedomia verejnosti i významných skladateľov. Saxofón nazval "výnimočným nástrojom na prahu ticha". Taliansky skladateľ Gioacchino Rossini o ňom povedal: "Je to najkrajší nástroj, aký poznám."

      Saxova dielňa dokázala vyrobiť v priebehu necelých dvadsiatich rokov dvadsaťtisíc saxofónov. Než ale Saxovi definitívne uznali jeho 'otcovstvo', musel zviesť veľa bitiek v súdnych sieňach a kvôli výdavkom na súdne spory trikrát zbankrotoval, pred štvrtým bankrotom ho zachránil cisár Napoleon III.

      Adolphe Sax so svojou partnerkou Louise-Adčle Maor nebol ženatý, mali však spolu 5 detí. Zomrel 4. februára 1884 vo veku 79 rokov zatrpknutý a chudobný.

      Vo výrobe saxofónov však pokračoval jeho syn. A Saxov vynález sa dočkal ozajstného rozmachu začiatkom 20. storočia spoločne s rozkvetom modernej vážnej, ale aj džezovej a swingovej hudby. Po roku 1900 prenikol za oceán a v Spojených štátoch amerických sa stal jedným z najobľúbenejších nástrojov – hrá na ňom napríklad aj 42. americký prezident Bill Clinton.

      Zdroj: adolphesax.be, allthatsinteresting.com, operaplus.cz

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]