Autor textu: Vladimír Bačišin
11.11.2019

Abeceda ekonomiky - globalizácia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Dnes nie je žiadna krajina ekonomicky nezávislá. Vo svete existuje približne 200 nezávislých krajín. Sú nezávislé len na oko. Vzájomná závislosť krajín je veľmi veľká. Vzájomná závislosť jednotlivých krajín je veľmi veľká. Nejde len o množstvo závislosti, ale aj o kvalitu závislosti.
 
Ako sa prejavuje globalizácia svetovej ekonomike? V minulých desaťročiach bol rast svetového obchodu väčší, ako rast svetovej výroby. Väčšina svetového obchodu kedysi pripadala na trojicu Spojené štáty americké, Japonsko, Európa. Dnes je najväčšou trojicou medzinárodného, teda globálneho obchodu Čína, Spojené štáty americké a Európa.  Globalizácia je založená na medzinárodnej deľbe práce. Znamená to, že sedadlá pre automobily sa vyrábajú v jednej krajine, ale používajú ich automobily vo viacerých krajinách. Základom globalizácie je vývoz surovín, alebo konečných výrobkov z jednej krajiny do druhej. Napríklad hliník sa vyváža do mnohých krajín. V nich sa robia konečná výroby.
 
V globalizácii majú najväčšie miesto nadnárodné firmy. To koľko peňazí cez nich pretečie je často oveľa viac ako celkové bohatstvo  niektorých krajín. Ako sa  prejavuje globalizácia v reálnom živote? Globálne, alebo ak chceme celosvetové podniky môžu premiestňovať svoju výrobu kam chcú. Môžu premiestňovať nielen svoje podniky, teda pracovné miesta, ale aj peniaze. Obrat peňazí vo svete dosahuje denne niekoľko tisícok miliárd dolárov. Globalizácii napomáhajú informačné diaľnice. Tie vzájomne prepájajú Všetky ekonomiky na svete.
 
Pod vplyvom globalizácie existujú dve protichodné tendencie. Trhy sa snažia byť globálne a vlády lokálne. Trhy nehľadia na to ako sa vyvíjajú národné vlády. Tie sa snažia obmedzovať vplyv globalizácie v národných ekonomikách. Stručne povedané, globalizácia je vzájomné prepojenie všetkých trhov na svete.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]