Autor textu: TASR
14.11.2019

NOVEMBER89: Na generálnom štrajku sa zúčastnili tri štvrtiny populácie

Mottom štrajku bolo: "Koniec vlády jednej strany."

Foto: Ilustračné foto TASR

Bratislava 14.11.2019 (TASR)

Československo zažilo 27. novembra dvojhodinový generálny štrajk na podporu požiadaviek štrajkujúcich študentov, Občianskeho fóra (OF) a Verejnosti proti násiliu (VPN). Podľa Ústavu pre výskum verejnej mienky sa na ňom zúčastnilo asi 75 percent občanov. Mottom štrajku bolo: "Koniec vlády jednej strany."

      Predstavitelia študentov a Verejnosti proti násiliu vydali v sobotu 25. novembra programové vyhlásenie s 12 bodmi, v ktorých žiadali zrušiť vedúcu úlohu Komunistickej strany Československa (KSČ), zaručiť slobodu podnikania, zhromažďovania, pohybu a ďalšie občianske práva a slobody. Medzi požiadavkami bolo aj odideologizovanie školstva a kultúry, nestrannosť súdov a prokuratúry, zrovnoprávnenie všetkých foriem vlastníctva a tiež odluka cirkvi od štátu a právo na zdravé životné prostredie.

      V stanovisku vydanom na ďalší deň, 26. novembra, zdôraznila VPN dve najdôležitejšie podmienky – zrušenie ústavného zakotvenia vedúcej úlohy KSČ a urýchlené vyhlásenie slobodných volieb.
      Vyhlásenie ku generálnemu štrajku vydal aj český Koordinačný štrajkový výbor vysokých škôl. V dokumente Prečo? - Preto! zdôvodnili študenti, prečo zostávajú aj naďalej v štrajku, hoci niektoré ich požiadavky boli splnené. Moc strany v štáte pretrvávala a takisto študenti nemali možnosť ovplyvniť zloženie parlamentnej vyšetrovacej komisie na vyšetrenie udalostí 17. novembra.

      "Mnohokrát predtým sme márnili hodiny povinným jasaním a tlieskaním a teraz sa bojíme symbolických dvoch hodín!" mobilizovali verejnosť na účasť na štrajku letáky. "Generálny štrajk – symbol, nie ekonomické oslabenie," konštatoval ďalší plagát. Odporcovia generálneho štrajku totiž argumentovali ekonomickými škodami, ktoré mala táto forma protestu priniesť.

      "Čo: Štrajk. Kde: Všade. Kedy: 27. 11. 12.00 - 14.00. Kto: Všetci. Ako: Akokoľvek. Načo: Pre vaše deti," prinášal stručnú informáciu ďalší leták. "Na odeve pripnutá trikolóra. Vyvesenie čs. zástavy. Spievanie štátnej hymny. Trúbenie sirén. Nápis: 'Pripájame sa ku generálnemu štrajku'," uvádzal inštruktážny leták s konkrétnymi formami generálneho štrajku.

      "Desaťtisíce Bratislavčanov, študentov, robotníckej mládeže, pracujúcej inteligencie, robotníkov aj ostatných vrstiev obyvateľstva sa už predpoludním zhromaždili na Námestí SNP, aby podporili manifestačný štrajk vyhlásený na 27. novembra 1989," uvádza správa z archívu TASR.

      Samotný generálny štrajk sa začal o 12.00 h. Mal rôzne formy od zastavenia výroby až po manifestačnú formu v prevádzkach, kde nebolo možné prerušiť prácu. Štrajkujúci sa pripojili k požiadavkám OF a VPN, predovšetkým za odstránenie vedúcej úlohy KSČ z ústavy a za slobodné demokratické voľby.

      Ľudia v zasnežených uliciach vytvárali živé reťaze, diskutovali, niesli transparenty s názvami podnikov a inštitúcií, ktorými sa hlásili k štrajku, alebo heslami. "Vitaj, sloboda!" či "Chceme zmenu ústavy a žiť v demokratickom štáte" stálo na nich. Vodiči dávali najavo svoju účasť trúbením. Podobne vyzerala situácia aj v ďalších mestách Slovenska – v Trnave, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Zvolene, v Liptovskom Mikuláši, Košiciach či v Prešove.

      Popoludní sa opäť v českých a slovenských mestách konali zhromaždenia. Na bratislavskom mítingu na Námestí SNP vystúpili aj herec Pavel Landovský a spisovateľ Pavel Kohout, ktorí sa cez slovenské hlavné mesto vracali z emigrácie vo Viedni.

      Symbolom štrajku aj mítingov sa stalo známe zvonenie kľúčmi – signál komunistickej strane a jej predstaviteľom, že je čas odísť, čo účastníci demonštrácií potvrdzovali aj hlasným skandovaním hesla: "Odstúpiť!"
​​​​​​​
      Federálny parlament definitívne zrušil vedúce postavenie komunistov dva dni po štrajku, 29. novembra 1989. Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS) však odhlasoval návrh zrušiť mocenský monopol komunistov už na svojom zasadnutí 26. a 27. novembra.


      Zdroj: upn.gov.sk, totalita.cz

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]