Autor textu: TASR
14.11.2019

NOVEMBER89: Študenti a slovenský minister školstva zotrvali v dialógu

Študenti sa rozhodli v ostrom štrajku zotrvať.

Foto: Reprofoto letáku

Bratislava 14.11.2019 (TASR)

 Presne desať dní po pražských udalostiach na Národnej triede sa v Československu 27. novembra 1989 konal generálny štrajk, ktorý mal potvrdiť odhodlanie verejnosti zotrvať v boji za demokratické zmeny v spoločnosti. Zástupcovia koordinačného výboru slovenských vysokých škôl sa stretli s ministrom školstva Ľudovítom Kilárom.

      Bezprostredne po generálnom štrajku verejnosť očakávala reakcie štátnych a straníckych orgánov. Študenti sa rozhodli v ostrom štrajku zotrvať. Na kompetentných vyvíjali nátlak, aby boli splnené ich požiadavky. Výsledky rokovania študentov so svojím rezortným ministrom sa šírili prostredníctvom počítačovej siete po všetkých vysokých školách.

      Obsahom prvého bodu bola garancia ministra školstva, že voči študentom, žiakom a učiteľom nebudú vyvodzované žiadne represívne opatrenia pre ich účasť na spoločensko-politických aktivitách na pôde škôl. Minister rovnako potvrdil právo vedení škôl v spolupráci so študentmi upraviť harmonogram vyučovania v súvislosti so špecifickou situáciou.

      "Ministerstvo školstva, mládeže a telesnej výchovy Slovenskej socialistickej republiky a zástupcovia študentov pripravia v najkratšom čase spôsob účasti študentov na riadení vysokých škôl a pri voľbe funkcionárov," písalo sa v bode tri spoločného komuniké.
​​​​​​​
      Minister sa poďakoval študentom za dodržiavanie kultúry dialógu, ktorý sa uskutočňoval na pôde vysokých škôl. Na záver rokovania obe strany potvrdili, že zostanú v stálom pracovnom kontakte. Pod spoločným vyhlásením boli uvedené mená ministra Kilára a zástupcov študentov, medzi ktorými boli napríklad Zuzana Mistríková, Anton Popovič či Svetoslav Bombík.


      UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe reprofoto letáku.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]