Autor textu: Vladimír Bačišin
12.11.2019

Abeceda ekonomiky - globálne problémy

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 12.11.2019 (Skolske.sk)

Existujú nielen globálne trhy, ale aj globálne ekonomické problémy. Pojem globálne problémy sa dostal do povedomia na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Bolo to zásluhou Rímskeho klubu.  Bolo to dobrovoľné medzinárodné združenie intelektuálov. Založil ho taliansky podnikateľ a ekonóm Aurelio Peccei.

Rímsky klub je hlavným centrom vypracúvania globálnych prognóz s cieľom pôsobiť na verejnú mienku a rozvíjať dialóg s politickými činiteľmi. Hlavným východiskom, z ktorého pritom Rímsky klub vychádza, je to, že svetové problémy treba analyzovať systémovým spôsobom. Ťažisko činnosti je vo vydávaní správ pre Rímsky klub, ktoré majú charakter globálnych prognóz a ktorých obsah je základom vedeckej disciplíny zvanej globalistika. Rímsky klub ich spracovanie iba iniciuje.
Vzájomné prepojenie ekonomík zvyšuje aj závislosť jednotlivých krajín jedna od druhej. Globálne premeny sebou prinášajú riziká. Tie môžu brániť niektorým národným ekonomikám, aby mohli robiť hospodársku politiku, ktorá je vhodná pre obyvateľstvo. Problémom je napríklad to, že nadnárodné firmy sa snažia nikde neplatiť dane. Národné vlády, ktoré nemajú kvôli tomu dostatok daňových príjmov nie sú schopné poskytovať obyvateľom dostatok peňazí na zdravotnú starostlivosť alebo na školstvo. Nadnárodná organizácia práce spôsobila to, že niektoré nadnárodné firmy majú často obrat vyšší ako je ekonomika celých krajín.
 
Aké ďalšie problémy sú spôsobené globalizáciou? Jedným z globálnych problémov úplne otvorených ekonomík je nákaza. Nejde o nákazu bacilmi. Ale o to, že niektoré ekonomické choroby sa prenášajú ako choroba. Národné ekonomiky nie sú schopné odolať napríklad finančnej nákaze. Prvý raz sa to prejavilo v dôsledku Veľkej depresie v rokoch 1929 až 1934. Hospodárske problémy v tomto období boli nielen v Spojených štátoch amerických. Preniesli sa aj do Európy. Okrem toho problémom globalizácie môže byť aj to, že v rôznych národných ekonomikách je rôzna  forma spoločenského zriadenia.Globálne problémy svetovej ekonomiky sú v dôsledku toho, že národné ekonomiky v rôznych krajinách fungujú v rôznych spoločenských zriadeniach.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]