Autor textu: TASR
12.11.2019

Študenti bánovskej SOŠ majú k dispozícii nové robotizované pracovisko

Škola podpísala memorandum o spolupráci s viac ako 30 firmami.

Foto: TSK

 Bánovce nad Bebravou 12.11.2019 (TASR)

 Praktické skúsenosti pri príprave na budúce povolanie získajú študenti Strednej odbornej školy (SOŠ) strojníckej v Bánovciach nad Bebravou na novom robotizovanom pracovisku. Do užívania im ho odovzdali v pondelok (11. 11.), škola zároveň podpísala memorandum o spolupráci s viac ako 30 firmami z bánovského regiónu.

      Do vybudovania robotizovaného pracoviska investoval Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zo svojich zdrojov viac ako 77.000 eur, informoval ďalej Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK.

      Učebňa je vhodná pre ôsmich študentov v študijných odboroch mechatronika, strojárstvo, elektrotechnika, mechanik–elektrotechnik, mechanik-nastavovač, programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení či mechanik počítačových sietí.

Ako absolvent školy viem, čo žiakom chýbalo počas štúdia. Navrhli sme preto imitáciu baliacej linky, na ktorej sa žiaci naučia programovať robota a ovládať riadiace systémy.

Uviedol za zhotoviteľa nového pracoviska Adrian Dylík.

      Učebňa je podľa neho vybavená robotom Kuka, ktorý patrí do najnovšej generácie, pričom študenti prácou s ním získajú aktuálne poznatky, ktoré sú v súčasnom priemysle dôležité. "Výhodou je, že žiaci sa neučia na starých mašinách, takže sa v jednotlivých firmách nebudú musieť preškoľovať. Nový robot je veľkým prínosom pre školu,“ podotkol.

      SOŠ strojnícka je poslednou odbornou školou v TSK, ktorá nemala doposiaľ podpísané memorandum o spolupráci so zamestnávateľmi z regiónu, a to najmä z dôvodu spájania dvoch stredných škôl v meste. Škola má v súčasnosti v systéme duálneho vzdelávania zapojených 74 žiakov. Podpisom memoranda sa tak spečatila vzájomná spolupráca SOŠ strojníckej s lokálnymi firmami. "Úlohou podpísaného memoranda je nadviazať hlbšie vzťahy v oblasti odborného vzdelávania. TSK sa zároveň zaväzuje, že aj naďalej bude investovať finančné prostriedky do modernizácie školy. Jednou z takýchto investícií je aj nové robotizované pracovisko, ktoré študentov počas štúdia pripraví na ovládanie robotických systémov," priblížil predseda TSK Jaroslav Baška.
​​​​​​​
      Krajská samospráva za posledné roky do modernizácie SOŠ strojníckej v Bánovciach nad Bebravou investovala viac ako 1,7 milióna eur. "V pláne má aj projekt rekonštrukcie školských dielní a ich prístrojové vybavenie z eurofondov za približne 1,5 milióna eur," dodal Plánek.

Máj 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
Napíšte nám [email protected]