Autor textu: Vladimír Bačišin
14.11.2019

Abeceda ekonomiky  - postavenie ekonomík

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto: www.pexels.com

Bratislava 14.11.2019 (Skolske.sk)

Postavenie ekonomík vo svete nie je rovnaké.  Je ovplyvnené ich veľkosťou, vybavenosťou prírodnými surovinami, stupňom dosiahnutého rozvoja. Dôležitým faktorom je zapojenie do svetovej ekonomiky a medzinárodného obchodu. Ekonomiky, ktoré sú viac zapojené do svetového obchodu sú otvorené ekonomiky, iné sú uzavretejšie. Príkladov zatajenia je viac než dosť. V New Yorku si môžete dať české pivo, doma sa pozeráte na japonský televízor, v reštaurácii jete poľské mäso.
 
Aké sú dve základné skupiny ekonomík vo svete? V svetovej ekonomike sa  dajú rozlíšiť dve skupiny krajín. Prvou skupinou sú rozvinuté krajiny. Väčšinou ide o krajiny združené v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Druhá skupina je sú rozvojové krajiny. Sú medzi nimi aj dve podskupiny. Jednou sú nové priemyselné krajiny v juhovýchodnej Ázii. Druhou sú bývalé centrálne plánované ekonomiky. Krajiny, ktoré sa kvôli akémukoľvek dôvodu izolujú od svetovej ekonomiky, nemôžu udržať s ekonomickým, technologickým a často aj kultúrnym vývojom.
 
Ako odlíšiť jednotlivé druhy, či typy krajín? Stupeň rozvoja sa dá odlíšiť pomocou ukazovateľov ako napríklad hrubý domáci produkt. To je súčet hodnoty za rok vyrobených výrobkov a služieb. Čím väčší je hrubý domáci produkt tým je vyššie postavenie národnej ekonomiky v pomyselnom rebríčku. Dnes sú na prvých dvoch miestach medzi svetovými ekonomikami sú Čína a Spojené štáty americké. Ďalšími porovnateľnými vlastnosťami a jej vybavenie kapitálom, technológiami, ľudskými zdrojmi. V svetovej ekonomike existujú rozvinuté a rozvojové krajiny.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]