Autor textu: Vladimír Bačišin
19.11.2019

Abeceda ekonomiky - veľká privatizácia

TASR prináša seriál - základné informácie o ekonomike.

Foto:www.pexels.com

Bratislava 19.11.2019 (Skolske.sk)

Veľká privatizácia bola jednou z častí privatizácie, ktorá prebiehala v rámci transformácie československej ekonomiky. Jej cieľom bolo privatizovať stredné a veľké podniky, predovšetkým v oblasti priemyslu.
 
​​​​​​​Ako prebiehala veľká privatizácia?. Na veľkú privatizáciu existovali dva pohľady. Prvý hovoril o tom, že majetok štátu by sa previedol na akciové spoločnosti. Tie mal spravovať štát prostredníctvom špeciálnej agentúry. Tá sa mala postarať o ozdravenie podnikov. Potom sa mal vybrať vhodný vlastník. Vyhrala však rýchla verzia. Podniky boli privatizované ihneď . Ozdravovať ich mal až nový vlastník. Privatizácia bola centralizovaná. Robila sa na základe zákonov a vyhlášok. Záujemcovia o podnik mohli podať privatizačný projekt a uchádzať sa o majetok štátnej akciovej spoločnosti.
 
Aké metódy predaja sa používali počas privatizácie? Počítalo sa aukciami, ktoré sa použili len v malej privatizácii. Vo veľkej privatizácii sa využila verejná súťaž. Jej podstatou je to, že podnik sa ponúka neurčitému okruhu záujemcov o podnik. Podnik získava ten, ktorý ponúka najlepšie podmienky. Nebola to len cena, ale aj prísľuby investícií, ale napríklad aj udržanie zamestnanosti. Okrem toho privatizácia sa robí aj predajom akcií podniku na burze, ale aj predajom vopred vybranému záujemcovi.
 
Privatizácia vedie k tomu, že väčšina podnikov v krajine sa dostáva pod kontrolu súkromných majiteľov.  A namiesto záveru si povedzme. že veľká privatizácia previedla majetok bývalých štátnych podnikov do rúk súkromných majiteľov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]