Autor textu: TASR
15.11.2019

NOVEMBER89: Vznikla nová vláda národného porozumenia, viedol ju Marián Čalfa

Vláda, ktorú akceptovali Občanské fórum (OF), Verejnosť proti násiliu (VPN), štrajkujúci študenti aj široká verejnosť, sa zrodila 10. decembra 1989.

Foto: Na Pražskom hrade zložili 10. decembra 1989 sľub do rúk prezidenta Československej socialistickej republiky Gustáva Husáka noví členovia vlády Č

Bratislava 15.11.2019 (TASR)

 Vláda, ktorú akceptovali Občanské fórum (OF), Verejnosť proti násiliu (VPN), štrajkujúci študenti aj široká verejnosť, sa zrodila 10. decembra 1989, na jej čele stál člen KSČ Marián Čalfa. V predošlej vláde, ktorú premiér Ladislav Adamec predstavil 3. decembra, zastával Čalfa post ministra bez portfeje.

      Vládny kabinet Ladislava Adamca z 3. decembra nesplnil očakávania. Už ďalší deň, 4. decembra, sa konali v Prahe, v Bratislave a v ďalších mestách mítingy, študenti avizovali, že budú pokračovať v štrajku. Na 11. december ohlásili ďalší generálny štrajk.

      Aby slovenskí študenti tlmočili svoje stanoviská a požiadavky verejnosti, vypravili 6. decembra – na Mikuláša – tzv. Vlak Nežnej revolúcie z Bratislavy do Košíc. Vlaková súprava s tisíckou cestujúcich študentov a stovkami kilogramov propagačných materiálov odštartovala z bratislavskej stanice Nové Mesto o 8.00 ráno. Bola vyzdobená letákmi a nápismi ako napríklad: "Nevzdajme sa na polceste!", "Herci robia politiku, vláda hrá divadlo", alebo "Národ žiada demisiu". Osadenstvo vlaku sa v Košiciach pripojilo o 16. hodine k účastníkom asi 5-tisícového zhromaždenia.

      V Prahe pokračovali dramatické rokovania premiéra Ladislava Adamca so zástupcami OF a VPN o podobe novej vlády. Adamec odmietal niektoré navrhované mená ministrov. Pohrozil, že odstúpi, pokiaľ bude pod tlakom ultimatívnych požiadaviek. Napokon 7. decembra Adamec naozaj rezignoval na svoju funkciu a poveril zostavením vlády dovtedajšieho ministra bez portfeje Mariána Čalfu.

      Ako uvádza historik Peter Jašek v štúdii Pád komunistického režimu na Slovensku (1989-1990), na týchto rokovaniach zástupcovia VPN konštatovali, že na Slovensku je "štátna moc ústretovejšia a komunikuje s opozíciou bez problémov, čím mali na mysli predovšetkým Rudolfa Schustera". Ani na Slovensku to však nebolo také jednoduché.

      V budove Slovenskej národnej rady (SNR) rokovali 7. decembra zástupcovia VPN a slovenskej vlády o jej rekonštrukcii. Predstavitelia VPN presadzovali úplnú výmenu vrátane postu premiéra. Naopak, premiér Pavol Hrivnák navrhoval len čiastočnú obmenu vlády. Študenti organizovali pred Úradom vlády nepretržitú štrajkovú hliadku na znak nespokojnosti – niesli napríklad na chrbtoch písmená, ktoré tvorili nápis: "Dokedy ešte?"

      Na ďalší deň predsedníctvo SNR odvolalo Hrivnáka z funkcie premiéra a zostavením nového kabinetu bol poverený Milan Čič.

      V Prahe medzitým pokračovali rokovania o novej podobe federálnej vlády, ktoré už viedol designovaný premiér Marián Čalfa. Ten akceptoval nominácie občianskych hnutí na ministrov. Spolu bolo v jeho vláde popri premiérovi 20 ministrov, z čoho 9 bolo komunistov, 7 nestraníkov, dvaja zástupcovia Československej strany lidovej a dvaja ministri za Československú stranu socialistickú.

      V nedeľu 10. decembra o 13. hodine prezident Husák odvolal Adamcovu vládu, ktorá prežila len týždeň. Vymenoval novú "vládu národného porozumenia" na čele s premiérom Mariánom Čalfom. Zároveň Husák odstúpil z funkcie prezidenta. Medzi jeho posledné kroky patrila amnestia na skutky rozvracania republiky, poburovania a pod.

      V tento deň, 10. decembra 1989, sa skončil štrajk divadiel. V Bratislave sa konal pochod občanov do susedného rakúskeho mestečka Hainburg. Na podujatí nazvanom "Ahoj Európa!" sa zúčastnilo okolo 50.000 ľudí. Celkovo cez víkend vycestovalo z ČSSR 250.000 ľudí.

      Zdroj: upn.gov.sk, totalita.cz

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]