Autor textu: Školské.sk
18.11.2019

Súťaž Deti pre Bratislavu je predĺžená do konca novembra

Téma: Ekológia a verejný priestor a/alebo Solidarita a kultúra.

Foto: TASR

Bratislava 18.11.2019 (Skolske.sk)

Pre veľký záujem predlžujeme termín na zapojenie sa do súťaže „Deti pre Bratislavu“, ktorej vyhlasovateľom je Metropolitný inštitút Bratislavy. Záujemcovia sa budú môcť zapojiť do konca novembra 2019. Účelom súťaže je podpora a vzdelávanie detí v oblasti životného prostredia, solidarity a kultúry. Predmetom súťaže je vytvorenie návrhu projektu v oblasti: „Ekológia a verejný priestor a/alebo Solidarita a kultúra.“
 
Ekológia, verejný priestor, kultúra a solidarita sú aktuálne mimoriadne frekventované slová. Poslanci mestského zastupiteľstva (a zároveň aj staromestskí poslanci) Adam Berka a Matej Vagač v rámci poslaneckých priorít a v spolupráci s novovzniknutým Metropolitným inštitútom Bratislavy vytvorili pilotný projekt: Deti pre Bratislavu. Vďaka nemu sa deti môžu naučiť veľa z toho, ako sa starať o prostredie, ako ho zveľaďovať, ako byť citlivým k ľuďom s hendikepmi či sociálnym vylúčením.  
 
Cez poslanecké priority bolo na projekt celkovo vyčlenených 40.000,- €. „Nechceli sme minúť peniaze na bežnú údržbu. Hľadali sme spôsob, ako zlepšiť život obyvateľov tak, aby sa obyvatelia mohli do procesu zapojiť. To vytvára oveľa väčšiu pridanú hodnotu,“ uviedli poslanci Adam Berka a Matej Vagač.  
 
„Cesta je pre nás cieľom. Našim zámerom je vzdelávať žiakov základných škôl z Bratislavy, motivovať ich ku vzťahu k miestu a najmä k ľuďom. Na tejto ceste prídu na nápady, ktoré im mesto pomôže zrealizovať. Či už je to školská záhrada, divadelná hra, alebo čokoľvek iné. Sme veľmi zvedaví na projekty,“ hovorí Dana Kleinert, líderka projektu Deti pre Bratislavu. 
 
Súťaže sa môžu zúčastniť žiaci vo veku 7 až 15 rokov, ktorí navštevujú základnú školu, centrum voľného času, prípadne občianske združenie, ktoré sa venuje vzdelávacím aktivitám pre deti v tomto veku na území Bratislavy. Projekty na tému Ekológia a verejný priestor a/alebo Kultúra a solidarita môžu pedagógovia zasielať do 15. novembra 2019. Forma projektov nie je predpísaná. Nechávame priestor kreativite a potešíme sa každému výtvarnému, audiovizuálnemu alebo písanému návrhu na projekt. Jedinou podmienkou je, aby projekt obsahoval popis od pedagóga, ktorý tím žiakov bude viesť. Niektoré zapojené školy už prechádzajú workshopmi s Divadlom bez domova, ktoré pracuje aj s nehercami, ľuďmi bez domova, s poruchami zraku, či inými telesnými a sociálnymi hendikepmi. Ekologickú tému zas v pilotnom ročníku zastrešuje o.z. Živica, pričom školy si môžu vybrať zameranie workshopov. Aj na základe takéhoto zážitkového vzdelávania deti zašlú mestu nápady, ktoré chcú zrealizovať. Účasť súťažiacich na týchto vzdelávacích workshopoch však nie je povinná a nepodmieňuje účasť v súťaži.
 
Zapojiť sa do súťaže je možné do 30. novembra 2019 vypracovaním a zaslaním projektu na tému Ekológia a verejný priestor a/alebo Kultúra a solidarita. Víťazné projekty budú ocenené finančnou výhrou určenou na realizáciu súťažného projektu.
 
Návrhy je možné podať: 

·        Osobne na adresu: Ventúrska 280/22, 811 01 Bratislava od 9:00 do 16:00 h. (osobné odovzdanie je nutné si dohodnúť prostredníctvom emailu: [email protected])  
·        Poštou na adresu: Metropolitný inštitút Bratislavy Primaciálne námestie 1 814 99 Bratislava na obálke uviesť: „MIB- DETI PRE BRATISLAVU- neotvárať!“ 
·        Elektronicky: [email protected]    
 
 
Vyhodnotenie najlepších projektov bude posudzovať odborná komisia zložená z odborníkov na verejné priestory, sociálne veci a školstvo. Členom poroty bude aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Víťazné projekty môžu získať tieto ceny: 
 
·        Dva projekty získajú 1. miesto 3.000,-€  
·        Štyri projekty získajú 2. miesto 2.000,-€  
·        Šesť projektov získa 3. miesto 1.000,-€ 

 
Výhra je podmienená realizáciou podaného projektu do 30. apríla 2020. Dokumentáciu zrealizovaného projektu je nutné zaslať na emailovú adresu [email protected] najneskôr mesiac po realizácii.  
 
Viac informácií o súťaži sa dozviete v podmienkch, ktoré sú zverejnené na: www.bratislava.sk/sk/deti-pre-bratislavu. 
 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]